Na aktualnom satu 25. sjednice gradskog vijeća grada Kutine, koja se održala jučer, 17. prosinca 2015. godine, ponovno smo postavljali pitanja. Dva vijećnika HSLS-a dobila su mogućnost postaviti pitanja gradonačelniku.

Prvi je pitanje postavio predsjednik HSLS-a Kutina Davor Kljakić. Pitanje se odnosilo na novi izgled internet stranice grada Kutine. Vijećnik je naveo: „Vidjeli smo da je internet stranica grada Kutine (Kutina.hr) izmjenjena, ali u stvari to je samo nova maska. Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (NN 25/13 i 85/15), odnosno članku 10. stavak 4., 5., 6., 7. i 8 navedenog zakona, dužni ste objavljivati na internetskim stranicama grada Kutine na lakopretraživ način sve podatke koji su bitni za funkcioniranje grada (ugovori, sponzorstva, donacije i slično), proračun i izvršenje proračuna, informacije o dodijeljenim potporama, bespovratnim sredstvima i donacijama uključujući popis korisnika i visinu iznosa. Ti podaci ne nalaze se na internetskoj stranici grada, kako je propisano zakonom. Mi znamo da ste dobili upozorenje povjerenika za informiranje da se ti podaci moraju staviti na internet stranicu grada, ali to do danas nije učinjeno. Vidljivo je da je stranica nova, ali nije lakopretraživa i na njoj je još manje podataka nego što je bilo na staroj stranici grada Kutine“.

Na pitanje je odgovorio Tomislav Uroić kao administrator stranice grada, međutim zbog lošeg odgovora vijećnik Kljakić je zatražio pismeni odgovor.

Drugi je pitanja postavio vijećnik Željko Antolović. Prvo pitanje odnosilo se na zgradu u Katoličkim Čairama. Isto pitanje vijećnik je postavio prije šest mjeseci, ali od tog datuma ništa se bitno nije dogodilo sa navedenom zgradom. Kako je vijećnik Antolović objasnio, radi se o zgradi koja je dijelom u vlasništvu grada Kutine, a dijelom u vlasništvu tvrtke Lonia. Navedena zgrada je u lošem stanju i pitanje je kada će se ona ili njezini dijelovi srušiti sami od sebe. Pitanje je glasilo „Kakva je mogućnost da se ta zgrada sruši ili da se da nekome u najam tko bi je obnovio i vodio brigu o njoj“?

Drugo pitanje odnosilo se na tvrtku Eko Moslavina. Vijećnik je naveo da zadnjih dana čitamo po raznim novinama i portalima da je potvrđena optužnica protiv direktora Eko Moslavine gospodina Slavka Sokola zbog mobbinga, te da je tvrtka Eko Moslavina danas izgubila radni spor vezano za otpuštanje radnika.
Pitanje je glasilo: „Šta će se dogoditi ako otpušteni radnici dobiju sporove protiv tvrtke, te ukoliko se pokaže da direktor Sokol nije bio u pravu i radnici se budu morali vratiti na posao uz određenu plaću, kamate i ostale troškove, tko će im to platiti, odnosno iz kojih izvora će se ti iznosi podmiriti, te tko će snositi odgovornost za nastalu štetu?“

Gradonačelnik je odgovorio da ne može odgovoriti na pitanje što bi bilo kad bi bilo, pokazujući još jednom da štiti direktora kojeg je on postavio, iako su protiv tog istog direktora podignute dvije optužnice. Samo po sebi nameće se pitanje da li će gradonačelnik preuzeti odgovornost za svu nastalu štetu koju je prouzročio njegov direktor i odstupiti sa mjesta gradonačelnika kako bi se napravilo u svim demokratskim zemljama, ili će ponovno pokušati oprati ruke i reći da on s tim nema veze, da je sve navedeno direktor Sokol sam napravio, dok je svima poznato da je navedeni direktor postavljen od strane gradonačelnika kako bi zaposlio što više stranačkih kadrova iz vladajuće koalicije i na taj način osigurao sebi većinu ruku u gradskom vijeću grada Kutine.