HSLS Kutina čestita svim sugrađankama i sugrađanima Kutine Dan neovisnosti, 8. listopada. Uz mnoge značajne dane kojima su utemeljene odrednice i smjer novije hrvatske povijesti, dan neovisnosti posebno je značajan, jer je odlukama donesenima na taj dan 1991. godine Hrvatska krenula naprijed kao neovisna i samostalna Država.

Dana 8. listopada u RH se kao državni praznik obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

U ime HSLS-a Kutina uz čestitke, skrećem pozornost na potrebu da se ovom prigodom prisjetimo i svih poginulih branitelja i civila u nametnutom nam ratu od strane velikosrpske politike kojoj je podršku dala i JNA, a koji je krenuo kroz otvorenu agresiju uoči i nakon donošenja povijesne odluke o razdruživanju u Saboru, 8. listopada 1991.

HSLS Kutina