Na 35. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine održanoj 23.03.2017. godine jedna od točaka sjednice bila je Plan gospodarenja otpadom Grada Kutine od 2017. – 2022. godine.

HSLS Kutina već je ranije upozoravao kako se radi o vrlo bitnoj stvari i postavio je pitanje zašto nije napravljeno javno izlaganje kada se radi o vrlo važnom dokumentu?

U novom planu sve je općenito i u njemu nema analize troškova, a cijeli plan je zapravo prepiska Zakona i državnog plana gospodarenja otpadom.

S obzirom da je HSLS organizirao javnu tribinu na temu plana gospodarenja otpadom na kojoj su gostovali stručnjaci iz područja gospodarenja otpadom, građani su na tribini postavili mnoga pitanja.

Neka od pitanja koja su itekako zanimljiva za sve građane grada Kutine, a na koja nije dan odgovor glasila su:

Da li je poznato tko je stručno pratio izradu plana?

Ako se 2019. godine naše odlagalište otpada zatvori kuda će se voziti naš otpad? Na koje odlagalište? Koliko će to sve koštati građane Kutine?

Ponovno se planira dovoziti godišnje oko 30 000 tona smeća iz drugih gradova koje nije razvrstano.

Potrebno je objasniti građanima da ukoliko će se zatvoriti odlagalište otpada u Kutini da ga je opet potrebno sanirati, a isto tako je pitanje koliko će koštati sanacija odlagališta s obzirom da se odlagalište puni velikom količinom otpada iz drugih gradova.

Na kraju svega želimo reći da je plan štetan za građane i za grad Kutinu te postavljamo pitanje drugim vijećnicima koji su podržali ovaj plan:

Jeste li svjesni koliko je plan štetan za grad i građane Kutine i da li ćete snositi odgovornost za donošenje ovakvog štetnog plana?

Zaključak je da je plan nedorečen i površan pa je time podložan malverzacijama.

Zbog svega navedenog HSLS Kutina nije podržao ovakav plan te je predložio ili neka se plan doradi ili neka se napravi novi plan kako ne bi bio štetan za Grad Kutinu i njene građane.