HSLS je glasanjem protiv proračuna grada Kutine pokazao odgovornost prema građanima i moralnu stranu bavljenja politikom

HSLS je na zadnjoj 24. sjednici gradskog vijeća glasovao protiv proračuna za 2016. godinu iz sljedećih razloga. Jasno želimo ponovo skrenuti pozornost na to da je proračun politički, predizborni, nije razvojan i nije u interesu građana Kutine, već služi kao bankomat aktualnom gradonačelniku Kutine (SDP), za postizanje svojih osobnih političkih ciljeva i interesa, a što je suprotno našim stavovima o odgovornom obnašanju političke vlasti.
Takav proračun odgovorna stranka i odgovorni gradski vijećnici nikada neće podržati stav je HSLS-a.

Naši amandmani o kojima smo pisali, a koji su razvojni, socijalni i usmjereni u poboljšanje života svih građana, a ne samo političkih elita, su odbijeni od strane gradonačelnika Kutine.

Gradonačelnik se na posljednjoj sjednici ponašao onako kako ne dolikuje javnoj osobi, te funkciji gradonačelnika koju obnaša. Nije odgovorio na postavljana pitanja kluba vijećnika HSLS-a, ni na pitanja drugih koalicijskih partnera, već odgovore izbjegavao, vrijeđao javno, pred svima vikao “lažete”, vodio sjednicu, a predsjedavajućem je naređivao da ne dopusti izlaganja oporbenih vijećnika, pa tako ni vijećnika HSLS-a na izrazito neprimejren i agresivan način, govoreći Dragi Bojiću predsjedniku vijeća ” ne daj mu da govori”.

Mi u HSLS-u želimo javnosti kazati, kako je aktualni gradonačelnik Kutine svojim ponašanjem prešao svaku mjeru, dobar ukus, te osramotio i dalje nastavlja sramotiti i svoju funkciju i instituciju gradskoga vijeća i vijećnike.
Ovakvo neprihvatljivo ponašanje gradskog čelnika više nećemo tolerirati. Proračun koji je predložio gradonačelnik, ne samo da nije dobar iz razloga koje smo naveli, već je prepun stavki namjenjenih promociji vladajućih i samog gradonačelnika, nejasnoća i u suštini potrošačkog je karaktera.

Donošenju proračuna prethodilo je nekoliko iznimno nedemokratskih i sumnjivih događaja, a u Službenim novinama grada Kutine se nalaze proračunske stavke koje vijeće nije odobrilo, odnosno nema onih koje su odobrene, a o čemu je već jasno pisao i govorio i naš član Ivan Smuk, ali i kolege iz drugih stranaka.
U vrijeme izglasavanja proračuna prekinut je prijenos sjednice putem live streaminga punih 40 minuta i na taj način javnosti uskraćena informacija o tijeku sjednice i donošenju proračuna na krajnje nedemokratski način.

Gradonačelnik nije odgovorio ni jedno konkretno pitanje, niti je demantirao istup Ivana Brkića u Janja Lipi gdje je kazano kako je gradonačelnik Kutine odbio financirati spomen obilježje kazavši kako ” ne želi financirati spomenik ustašama”. Gradonačelnik ni na sjednici nije želio odgovoriti niti je dematirao našega vijećnika Miroslava Šnjarića, koji ga je upitao je li može demantirati događaje u Janja Lipi, te način na koji se ponašao i što je sve izjavljivao.

No sve smo ovo već iznijeli u javnost. HSLS kao stranka ne može više ni na koji način podržati štetan rad aktualne vlasti, posebno gradonačelnika Kutine. Iza novog proračuna ne stoje investicije i razvoj grada, već osobni interesi gradonačelnika i njegovih suradnika, i to je iz proračuna koji je usvojen i jasno vidljivo i na to smo odgovorno ukazali.

Žalosno je da se u ovako teškim gospodarskim i društvenim okolnostima u Kutini događaju podjele među građanima, medijske blokade, politički progoni i revanšizam, cvijeta nepotizam i nepravda svake vrste, a radna mjesta se gase, zjape prazni poslovni prostori u centru grada, dok se novac rasipa za stranačke i političke novine, razne priredbe i promociju gradonačelnika i SDP-HNS koalicije.

HSLS to nikako ne može mirno gledati, niti politički dati podršku takvom načinu neodgovornog vođenja grada kakav to pokazuje aktualna vlast i gradonačelnik.

Mi želimo razvojne projekte, socijalnu osjetljivost, transparentnost u radu, te razvoj gospodarstva i nove gospodarske investicije, a toga ničega u izglasanom proračunu za 2016. godinu nema.
Stoga je HSLS pokazao kroz NE ovakvom proračunu uz odgovornost prema građanima i gradu i moralnu sastavnicu našeg načina bavljenja politikom.