HSLS Kutina svim građanima čestita Dan neovisnosti RH, 8. Listopada. Tog dana 1991. godine Hrvatski Sabor je jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske sa SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Prvi predsjednik Sabora u Republici Hrvatskoj Žarko Domljan je tom prigodom rekao da je Hrvatska poslije tromjesečnog moratorija dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka. Odluku kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks, potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji:

“Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim Republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.”

Hrvatski je sabor u Odluci i zasebnim zaključcima naglasio i sljedeće:

  1. Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ,
  2. Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, jamčeći i osiguravajući temeljna ljudska prava

 

Danas se borimo za održanje demokratskih principa i nosimo s novim odgovornostima prema hrvatskome narodu u okolnostima koje nameće situacija u EU i svijetu. HSLS ističe kako Hrvatska kao članica EU sudjeluje u globalnim političkim procesima, ujedno se noseći s nacionalnim političkim i društvenim problemima, koje može nadići jedinstvo kakvo smo imali, tada, tijekom povijesnih događaja, sada već daleke 1991. godine.