TEME KONFERENCIJE;
Situacija u komunalnoj tvrtki Eko Moslavina,
Prodaja nekretnina u Malom Lošinju,
Projekt besplatnih udžbenika za osnovnoškolce

 

EKO MOSLAVINA JE DEVASTIRANA

HSLS je od 2015 godine upozoravao na nezakonitosti i netransparentan rad u Eko Moslavini, a 2016. smo tražili od skupštine društva da smjeni direktora, što nije učinjeno.

Sve ono na što smo upozoravali tri godine je istina i ne samo istina, već je stanje puno gore nego što smo pretpostavljali, Eko Moslavina je devastirana.

Sto tisuća tona tuđeg smeća je zatrpalo našu deponiju, a ostalo je nedovoljno prostora od 38 tisuća tona, što je dostatno jedva za pet godina, ali samo za gradove Kutinu, Popovaču i općinu Velika Ludina.

Dva kamiona su kupljena za 4,5 milijuna kuna, nezakonito, bez odluke Gradskog vijeća Grada Kutine, a sve na teret Grada Kutine, (oko 3,5 milijuna kuna), a ostatak na teret Grad Popovače i općine Velika Ludina.

Politički su zaposlena 23 djelatnika bez stvarne potrebe i tako opterećeno poslovanje tvrtke za cca 1,5 milijuna kuna.

Troškovi za zaposlene su porasli za 2,35 milijuna kuna, za 2014. godine su iznosili 4,57 milijuna, a 2017. godine troškovi su iznosili 6,92 milijuna kuna.

Forenzičkim ispitivanjima i ispitivanjem poslovanja od 2014. do 2016. godine utvrđeno je nezakonito poslovanje i lažiranje završnih financijskih izvješća, te su time počinjena kaznena djela.

Do cijene deponiranja smeća iz vanjskog obuhvata nikada nismo uspjeli doći, a sada vidimo da se deponiralo po 100 kuna što je daleko od tržišne cijene.

Takvim načinom vođenja tvrtke i nadzorom učinjena je neprocjenjiva šteta za Grad Kutinu, njene građane i tvrtku Eko Moslavina.

Sada imamo problem viška zaposlenih, nedostatka novčanih sredstava za poslovanje tvrtke, no o tome trebaju brinuti oni koju su odgovorni i odgovarati oni koji su tvrtku doveli u takav položaj.

HSLS traži od Uprave društva da podnese kaznene prijave protiv svih odgovornih osoba za nezakonitosti koje su utvrđene revizijom.

Tražimo odgovornost svih onih koji su tvrtku Eko Molsavina doveli u ovako težak položaj.

Tražimo da policija, državno odvjetništvo što je moguće prije provedu istragu, te utvrde sve okolnosti nezakonitog poslovanja i da se krivci dovedu pred lice pravde.

 

NA ZAHTJEV HSLS-A NAPRAVLJENA NOVA PROCJENA VRIJEDNOSTI NEKRETNINA KOJA JE VEĆA 3,3 MILIJUNA KUNA

Na 7. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine, HSLS je ukazao na neopravdanu ishitrenost donošenja Odluke o prodaji nekretnina u suvlasništvu Grada Kutine u k.o. Mali Lošinj.

S obzirom da se radi o izuzetno atraktivnoj lokaciji, za koje su građani Kutine emotivno vezani, smatrali smo kako nema opravdanog razloga za žurbu s prodajom, jer nekretnina ionako od 2012.g. nije u upotrebi, također smo smatrali da je potrebno uložiti dodatan trud i pokušati ostvariti maksimalnu financijsku korist za Grad Kutinu ukoliko se već odlučuje o prodaji jedinstvene nekretnine.

HSLS je predložio da se odgodi donošenje odluke o prodaji i da se prethodno napravi još jedna procjena vrijednosti nekretnina s ciljem da se uvjerimo da cijena nekretnine nije podcjenjena, te da se ostvari maksimalna korist za Grad Kutinu ukoliko se odlučimo za prodaju. Isto tako smo zatražili da se dogovorno definira jasan plan ulaganja sredstava koja bi se ostvarila prodajom u konkretne projekte prije donošenja odluke o prodaji, a ne da se sredstva razvodne u Proračunu grada Kutine.

Prijedlog HSLS-a je jednoglasno prihvaćen.

Podsjećamo da je procjenjena vrijednost nekretnina temeljem prve procjene iznosila             7.850.000,00 kn, od čega udio Grada Kutine iznosi 62,8%, odnosno 4.929.800,00 kn, s obzirom na suvlasništvo s Gradom Popovača i Općinom Velika Ludina.

Temeljem nove procjene vrijednost predmetnih nekretnina je procjenjena na 11.186.406,00 kn, što je preko 40% (3.336.406,00kn) više od prethodne procjene, te bi Grad Kutina trebao po tome uprihodovati 7.025.062,00 kn, odnosno 2.095.262,00 kn više nego temeljem prve procjene.

Ovime smo dokazali da je naš prijedlog bio kvalitetan i opravdan, te da HSLS svojim znanjem i nesebičnim radom pristupa lošim ili nedovoljno razrađenim idejama, neovisno s koje one strane dolazile.

HSLS-ov cilj je bolji život svih građana Kutine, a ne samo pojedinaca i stoga ne odstupamo od načela rada za opću korist svih građana Kutine i prosperitet cijele zajednice.

 

HSLS OSIGURAO UDŽBENIKE ZA SVE UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA U KUTINI

HSLS je kao stranka za svoj smjer djelovanja postavio nekoliko programskih ciljeva za poboljšanje života naših sugrađana, koji su bili i uvjet za odabir koalicijskih partnera.

Jedan od tih uvjeta bio je i postizanje uvjeta i realizacija naše želje da Grad Kutina svim osnovnoškolcima osigura besplatne udžbenike.

Jasno želimo kazati, da je ideja o subvencijama udžbenika za sve osnovnoškolce, HSLS-ova inicijativa, a koja je više puta pretočena i u amandmane koje smo podnijeli na prijedlog proračuna Grada Kutine u posljednje tri godine, a isti su redovito odbijani od strane bivše vladajuće većine predvođene SDP-om, te nezavisnih vijećnika.

Iduće pedagoške godine, odnosno od iduće jeseni ovaj cilj će se realizirati u punom obimu. Sredstva u proračunu za 2018. godinu su osigurana u iznosu od 1,3 milijuna kuna za tu svrhu.

HSLS će kao i dosad organizirati akciju podjele bilježnica i školskog pribora roditeljima za njihove školarce. Odazivi su sve veći, što na žalost pokazuje kako ima sve više ljudi kojima je pomoć uistinu potrebna.

Ovim potezom želimo olakšati roditeljima školovanje djece, te smanjiti trošak nabave udžbenika, a time stvoriti uvjete za barem maleni korak prema poboljšanju standarda življenja u našem gradu.

Udžbenike svojim školarcima subvencioniraju mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj, a od kojih je nemali broj onih koji su i manji i siromašniji od Kutine, te razloga da tako ne bude i kod nas, doista nema.

Unatoč krizi i mnogim poteškoćama koje smo zatekli kod preuzimanja odgovornosti za Grad Kutinu, našli smo načina ovu mjeru HSLS-a provesti u djelo.

Ovom tiskovnom konferencijom i priopćenjem, HSLS Kutina želi javnost i sve građane izvjesiti o stavovima stranke vezano uz tri iznimno važne teme za sve građane našega grada, a to su prvenstveno situacija u Eko Moslavini, te prodaja nekretnina u Malom Lošinju, kao i osigurani udžbenici za sve osnovnoškolce u Kutini.

 

HSLS Kutina

Davor Kljakić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine
Ana Balaško, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Kutine
Miroslav Šnjarić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Kutine