HSLS Kutina svim sugrađanima čestita Dan državnosti Republike Hrvatske, 25. Lipnja. Dan državnosti, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istog datuma 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Građani su donijeli slijedeće odluke:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. (“za” 93,24% glasača)

  1. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ (“za” 92,18% glasača).

Od tih povijesnih odluka do danas protekla su gotovo tri desetljeća, a naša zemlja je prošla krvavi i nametnuti Domovinski rat, razdoblje tranzicije i ulazak u Nato i EU.

U Kutini, danas imamo nove izazove pokretanja posrnulog gospodarstva, te podijeljenog društva lošim politikama i okolnostima, pred nama je razdoblje rada kako bi se sutra živjelo bolje u samostalnoj RH koja je nastala gore navedenim odlukama u jednom, za našu zemlju i sve građane povijesnom trenutku.