HSLS NEĆE SUDJELOVATI U NEZAKONITOSTIMA I KRŠENJU ZAKONA I U RADU GRADSKOG VIJEĆA KOJE NIJE SUKLADNO DEMOKRATSKIM NORMAMA

 

Vijećici HSLS Kutina zajedno s oporbenim kolegama, danas su napustili 28. sjednicu Gradskog vijeća grada Kutine jer HSLS više to tijelo i njegov rad ne smatra legitimnim, a rad vijeća nije u skladu sa Zakonima RH.

Predsjednik Gradskog vijeća prekršio je Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji donosi Hrvatski Sabor što znači da ne poštuje Hrvatski Sabor.

Četiri mjeseca tražimo sjednicu, četiri zahtjeva smo podnijeli predsjedniku Gradskog vijeća, dva zahtjeva gradonačelniku i sjednica opet nije održana.

Odbijanje sazivanja tematske sjednice četiri mjeseca uzastopono, instrumentalizacija gradskog vijeća od strane gradonačelnika, omalovažavanje oporbenih vijećnika, opstruiranje prava na demoratsku javnu raspravu, samo je dio onoga na što danas vijeće sliči i kako se ondje radi.

Zašto nije sazvana tražena posebna tematska sjednica, da li zato što je vladajuće i gradonačelnika strah što će se saznati oko zapošljavanja u vrtiću, o mogućem  kršenju  Zakona, političkim pritiscima?

Vladajući svjesno kao i gradonačelnik svojim postupcima i opstrukcijom sazivanja tematske sjednice krše Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi 34.a, članak 34. Statuta grada Kutine i članak 71. Poslovnika o radu Gradskog vijeća grada Kutine.

Odgovor pomoćnika ministra uprave predsjedniku gradskog vijeća grada Kutine od 05.05.2016. gdje između ostalog piše:

Treba naglasiti, ne samo da je predsjednik predstavničkog tijela dužan sazvati sjednicu povodom obrazloženog zahtjeva najmanje 1/3 članova predstavničkog tijela, već je potrebno provesti raspravu i odlučivanje o prijedlogu 1/3 vijećnika, odnosno o točkama koje su oni predložili u svojstvu ovlaštenog predlagača u svom zahtjevu za sazivanje sjednice, a što je potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske u svojoj Odluci broj: U-III-2678/2006 od 4. travnja 2007. godine.

HSLS ne može više i neće zbog svojih birača i dobrobiti građana Kutine sudjelovati u nelegalnom i protuzakonitom načinu vladanja Kutinom i radu gradskog vijeća koje je potpuno instrumentalizirano i u službi isključivo interesa gradonačelnika i planova njegove izvršne vlasti.

Hsls Kutina poziva sve institucije pravne države da istraže rad gradonačelnika Kutine, gradske uprave i svih gradskih tvrtki.