Nakon što je HSLS javno ukazao na problem s pristupom informacijama, a koji svojim medijskim načinom djelovanja kreira SDP-HNS koalicija u Kutini, posebice gradonačelnik grada Kutine, da je to zaista tako pokazalo je i službeno mišljenje državnog povjerenika za informiranje.

Što je gradonačelnik potom učinio? Još jedan od svojih mnogobrojnih medijskih spinova, pokrenuo je na način da je krenuo u tzv. Redizajn službenog gradskog web-a. Stvorio je privid funkcionalnosti i doslovce bacio “šminku” preko trulog, gotovo autokratskog korištenja javnog medija, međutim sadržaj, dostupnost i kvaliteta infromacija ostala je ista.

Podaci na web-u su zastarjeli, a dokumentacija u koju građani Zakonom moraju imati uvid, nije potpuna, nedostaju dokumenti vezani uz financiranje odnosno na stranici nema ugovora, donacija i sponzorstava grada, struktura vlasništva nije istaknuta, a koliko je sve zapravo “mlaćenje prazne slame” i obmana, svjedoči recimo i to da na redizajniramom web-u, stoji kako je gradonačelnik Kutine ujedno i predsjednik kutinskog SDP-a, što već duže vremena nije.

Dostupnost informacija javnosti, nakon gradonačelnikova redizajna gradske web stranice, nije poboljšana, već je samo rješen grafički dio cijele priče. Način na koji rade pojedini novinari zaista je neprofesionalan i svakome je jasno kako rade ne na informiranju građana, već za gradonačelnika i jednu političku opciju, SDP.

HSLS neće odustati od inzistiranja da se prekine zloupotreba javnih medija u svrhu osobnog, političkog promoviranja gradonačelnika i SDP-a, te da informacije budu dostupne svim građanima, a što i dalje nisu.

Također ćemo nastaviti borbu da se rasvijetli uloga pojedinih medijskih djelatnika u osobnoj promociji gradonačelnika putem gradskih medija, te promotora SDP-a.

Ovakvim djelovanjem gradske izvršne vlasti, ne samo da se krše načela nepristranog informiranja, već informacije nisu dostupne svima jednako, kao što nemaju svi jednake mogućnosti oglašavanja,  istupa i praćenja na takvim medijima raznih društvenih aktivnosti.

Interesantno je kako unatoč pristiglom mišljenju povjerenika za informiranje, gradonačelnik Kutine i dalje ustraje na tome da sve ostane kako je i bilo, da se informacije prikriju, sakriju i budu nedostupne javnosti. Ovdje se već otvara i mnogo drugih pitanja, pa i ono, pokušava li zbog nečega aktualna vlast prikriti pojedine segmente svog “transparentnog” rada unazad nešto više od dvije godine?