Davor Kljakić, predsjednik HSLS-a Kutina, nakon izbora u lipnju i preuzimanja vlasti od strane Koalicije predvođene HDZ-om i HSLS-om, novi je predsjednik Gradskog vijeća Kutine. Po zanimanju mag. prometa, Kljakić je u prošlom sazivu Gradskog vijeća bio oporbeni vijećnik. S tim iskustvom, kroz kraći razgovor, predstavio je svoje viđenje rada Gradskog vijeća iz nove pozicije.

Postali ste predsjednik Gradskog vijeća Kutine. Kako vidite svoju ulogu u radu Gradskog vijeća iz ove pozicije?

Na početku bih želio naglasiti da predsjednik Gradskog vijeća obavlja časnu, ali i odgovornu funkciju koji predstavlja Gradsko vijeće. Također, predsjednik Gradskog vijeća ima niz drugih poslova, kao i protokolarnih obveza, te treba biti dobro upoznat s aktualnim temama i problemima grada. U svom radu pridržavat ću se Zakona RH, Statuta grada Kutine i Poslovnika o radu Gradskog vijeća te ću na demokratski način voditi sjednice i omogućiti vijećnicima sva prava koja su propisana Poslovnikom i Statutom. Cilj mi je predstaviti građane i grad Kutinu u najboljem svjetlu.

Gradsko vijeće Kutine mjesto je rasprava i različitih političkih mišljenja. Mislite li da ćete uspjeti izbalansirati vrijeme potrebno za demokratsku raspravu u korist svih političkih opcija?

Moja je moralna obveza brinuti se za demokratsku raspravu u korist svih političkih opcija. Uvažavanje različitih političkih mišljenja pridonosi u konačnici donošenju kvalitetnijih odluka za dobrobit svih građana. Smatram da sam svojim dosadašnjim radom i zalaganjem u proteklih šest mjeseci Gradskog vijeća dokazao da uvažavam demokratsku raspravu svih političkih stranaka, te da svima dajem dovoljno vremena da u demokratskom dijalogu iznesu svoje stavove, prijedloge i mišljenja.

Kako biste ocjenili dosadašnji rad Gradskog vijeća?

Dosadašnji rad Gradskog vijeća ocijenio bih vrlo pozitivno. Svi su vijećnici aktivno sudjelovali u raspravama po svim točkama dnevog reda i postavljali pitanja koja ih zanimaju. U pet Sjednica Gradskog vijeća donijeli smo niz odluka koje su vrlo bitne u funkcioniranju grada, ustanova i trgovačkih društava. Većinu tih odluka donijeli smo jednoglasno, što je dokaz da je svim vijećnicima interes dobrobit građana i grada Kutine.

Kao predsjednik HSLS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Kutini, ima li i među vama različitih viđenja u vođenju grada i realizaciji pojedinih ciljeva?

Naravno da ima različitih viđenja i stavova u vođenju grada. Bilo bi uistinu nelogično da svi isto razmišljamo, jer bi onda svi bili u istoj stranci. Međutim, kao dio Koalicije koja želi dobrobit gradu i građanima mi se svakodnevno dogovaramo oko toga kako naći najbolje rješenje u rješavanju različitih problema da bi mogli donijeti što kvalitetnije odluke. U Koaliciji uvažavamo različite stavove i mišljenja, ali nam je svima interes da odluke koje donosimo nisu na štetu građana.

Iza vas je pola godine prvog mandata na vlasti u Kutini. Što će biti u vašem fokusu u nadolazećem razdoblju?

Kao što smo obećali u programu naše Koalicije za gospodarsku obnovu Kutine, fokus će biti na stvaranju uvjeta za poboljšanje gospodarske klime. Tu mislim na pomoć poduzetnicima, a gdje je prioritet izgradnja industrijsko-logističke zone kako bi privukli investitore, samim time i otvorili nova radna mjesta. Isto tako, radit ćemo na energetskoj obnovi škola i vrtića, kao i na uređenju objekta tzv. Kockice za poduzetnički inkubator. Također, vrlo bitna stvar koja će biti realizirana u 2018. godini je ta što ćemo osigurati udžbenike za sve učenike osnovnih škola. Ulagat ćemo u zdravstvo, brinuti o mladima, umirovljenicima i braniteljima. (gp)

(izvor: Moslavački list od 20. prosinca 2017.)