Logo svih stranaka

 

Hrvatska demokratska zajednica

Hrvatska socijalno liberalna stranka

Hrvatska seljačka stranka

 

KONFERENCIJA ZA TISAK PREDSJEDNIKA STRANAKA

 HDZ –  HSLS – HSS

ODRŽANA 20. SVIBNJA 2016.

 

Na tiskovnoj konferenciji  predsjednika opozicijskih stranaka GV Kutina održanoj

  1. svibnja 2016. prisutni su:

Zlatko Babić – predsjednik HDZ Kutina

Željko Lenart  – predsjednik HSS Kutina

Davor Kljakić  – predsjednik HSLS Kutina

 

Tema tiskovne konferencije:

IGNORIRANJE GRADSKIH VIJEĆNIKA OD STRANE GRADONAČELNIKA I PREDSJEDNIKA GRADSKOG VIJEĆA

Vijećnici HDZ, HSLS i HSS grada  Kutine razočarani su odnosom gradonačelnika Kutine i predsjednika GV Kutine prema oporbenim vijećnicima te njihov odnos smatramo ponižavajućim i diskriminirajućim.

Četiri mjeseca tražimo tematsku sjednicu Gradskog vijeća, četiri zahtjeva smo podnijeli predsjedniku Gradskog vijeća i tri zahtjeva gradonačelniku, no isti ne žele sazvati sjednicu. Pitamo se zašto ne žele sazvati traženu tematsku sjednicu, da li zato što je vladajuće i gradonačelnika strah što će se saznati oko zapošljavanja u vrtiću, o mogućem kršenju Zakona, političkim pritiscima i zlouporabi položaja i ovlasti.

Predsjednik GV i gradonačelnik svjesno svojim postupcima i opstrukcijom sazivanja sjednice krše Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, članak 34a, Statut grada Kutine, članak 34 i Poslovnik o radu GV grada Kutine članak 71.

U odgovoru pomoćnika ministra uprave između ostalog piše:

Treba naglasiti, ne samo da je predsjednik predstavničkog tijela dužan sazvati sjednicu povodom obrazloženog zahtjeva najmanje 1/3 članova predstavničkog tijela, već je potrebno provesti raspravu i odlučivanje o prijedlogu 1/3 vijećnika ,odnosno o točkama koje su oni predložili u svojstvu ovlaštenog predlagača u svom zahtjevu za sazivanje sjednice, a što je potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske u svojoj Odluci broj: U-iii-2678/2006 od 4. travnja 2007. god.

Odbijanje sazivanja tematske sjednice četiri mjeseca uzastopno, instrumentalizacija gradskog vijeća od strane gradonačelnika, omalovažavanje oporbenih vijećnika, opstruiranje prava na demokratsku javnu raspravu, samo je dio onoga na što danas vijeće sliči i kako se ondje radi.

Oporbeni vijećnici ne mogu više i neće zbog svojih birača i dobrobiti građana Kutine sudjelovati u nelegalnom i protuzakonitom načinu vladanja Kutinom i radu gradskog vijeća koje je potpuno u službi isključivo interesa gradonačelnika i planova njegove izvršne vlasti.

Vidimo da se gradonačelnik želi Kutinskoj javnosti prikazati kao žrtva a on je ustvari jedini krivac što se u posljednje tri godine događa u gradu Kutini. Uništavanje gradskih tvrtki i ustanova, nepotizam, obmanjivanje javnosti, politiziranje, ucjene, prijetnje i podjele.

HDZ, HSLS I HSS poziva sve institucije pravne države da istraže rad gradonačelnika Kutine, gradske uprave, gradske tvrtke i ustanove.

Stranke HDZ, HSLS i HSS se ograđuju od prijetećih pisama gradonačelniku, te traži od institucije pravne države da nađu i kazne krivca. Oporbene stranke se ne služi takvim metodama, nego o svim nezakonitostima javno govori što će i ubuduće raditi.

Kutina, 20.05.2016.

Zlatko Babić – predsjednik HDZ Kutina; gradski vijećnik

Davor Kljakić – predsjednik HSLS Kutina; gradski vijećnik

Željko Lenart  – predsjednik HSS Kutina; gradski vijećnik