KONFERENCIJA ZA TISAK PREDSJEDNIKA KLUBA VIJEĆNIKA
HDZ, HSLS i RAVNATELJICE DJEČJEG VRTIĆA KUTINA

Na tiskovnoj konferenciji predsjednika kluba vijećnika HDZ i HSLS Gradskog vijeća Kutina i ravnateljice Dječjeg vrtića Kutina održanoj 05. siječanja 2016. prisutni su:
Zlatko Babić – predsjednik kluba vijećnika HDZ u Gradskom vijeću Kutina
Davor Kljakić – predsjednik kluba vijećnika HSLS u Gradskom vijeću Kutina
Jasna Borovnjak – ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina

Tema tiskovne konferencije: ZLOUPOTREBA POLOŽAJA GRADONAČELNIKA PRILIKOM
ZAPOŠLJAVANJA U DJEČJEM VRTIĆU

Zlatko Babić:

Ovom tiskovnom konforencijom i priopćenjem oporbene stranke u Gradskom vijeću Grada Kutine žele skrenuti pažnju građanima Kutina na način rada gradonačelnika Kutine, koji sada već postaje praksa kada je u pitanju zapošljavanje u gradskim ustanovama i tvrtkama. Pozdravljamo odluku i čestitamo na hrabrosti ravnateljici Dječjeg vrtića Kutina što je u otvorenom pismu javno iznijela činjenice vršenja pritiska od strane gradonačelnika prilikom zapošljavanja u Dječjem vrtiću što je politički nepotizam i zaslužuje svaku osudu.
Pozivamo i sve druge ravnatelje ustanova i škola, da ako se vrši takav pritisak na njih, o tome obavijeste javnost i odupru se takvom načinu rada.
HDZ je mišljenja da je Dječji vrtić ustanova gdje za politiku sigurno nema mjesta i ne bi trebala imati utjecaj. Bivša opcija koja je bila na vlasti u Kutini nije NIKADA utjecala ni na koji način na zapošljavanje odgajatelja u dječjem vrtiću. Nakon svih političkih zapošljavanja u posljednje tri godine, o kojima je HDZ u više navrata informirao javnost, ovo što je iznijela ravnateljica Dječjeg vrtića je dno dna besramne zloupotrebe položaja gradonačelnika Andrije Rudića sa ciljem zapošljavanja članova SDP-a.
Uvjereni smo da će i nadležne institucije poduzeti adekvatne aktivnosti da ovaj slučaj koji ukazuje na moguću zloupotrebu položaja, kao i ostale slučajeve za koje imamo sumnju, budu istraži i da se utvrdi zakonitost tih postupka gradonačelnika.
Davor Kljakić:

HSLS Kutina je zgrožen posljednjim događajima vezanim uz nepotizam i političko pogodovanje pri zapošljavanju od strane gradonačelnika, a koje je u svom pismu javno obznanila ravnateljica dječjeg vrtića .Mi smatramo da svi građani ovoga grada trebaju biti ravnopravni i imati iste mogućnosti prilikom zapošljavanja.
HSLS je bezbroj puta unazad dvije godine upozoravao na nepotizam i diskriminaciju prilikom zapošljavanja u Eko Moslavini i gradskoj upravi te ukazivao kako se na taj način nanosi šteta gradskim tvrtkama i ustanovama te samom gradu.
Koliko god smo kao stranka, ili naši gradski vijećnici pa i osobno kao odgovorne osobe ukazivali na ovu pojavu koja je uzela maha od dolaska aktualne vlasti i sadašnjeg gradonačelnika na čelo grada Kutine, toliko su jačali napadi na našu stranku i pojedince unutar nje od strane gradonačelnika.
Događaji u dječjem vrtiću, Eko Moslavini ali i drugdje pokazuju odlučan stav HSLS-a u borbi za opću korist, za grad i građane, a ne za osobne interese i ciljeve. Uz korupciju, nepotizam je jedan od najtežih oblika štetnog djelovanja politike na svim razinama, zloupotrebe položaja i ovlasti koje je netko dobio voljom građana, tako da se još jednom ograđujemo od svakoga tko politiku gleda na način na koji to primjerice gleda gradonačelnik.
HSLS ujedno podupire svakoga tko ukaže na nepravilnosti, kriminal i protuzakonito djelovanje političara, a tako dajemo svoju podršku u odluci ravnateljice dječjeg vrtića da javno progovori o gradonačelnikovim radnjama oko dječjeg vrtića Kutina.

Jasna Borovnjak:

Potaknuta događanjima oko zadnjeg natječaja u Dječjem vrtiću Kutina i odlukom gradonačelnika o smjeni 4 člana Upravnog vijeća ispred Grada (članovi su korektno i savjesno odrađivali zadaće te donosili odluke vezane za poboljšanje uvjeta u vrtiću), odlučila sam upozoriti javnost o pritiscima gradonačelnika prilikom svakog natječaja, a vezano za zapošljavanje osoba koje su njemu bile važne. Detalji su navedeni u dopisu. Osobe koje su bile primljene prema zahtjevu gradonačelnika su bile u rodbinskim vezama sa članovima SDP-a ili su i same bile članovi stranaka iz vladajuće koalicije. Odbila sam zahtjeve za primanje osoba bez uvjeta. O tome sam više puta razgovarala s članovima Upravnog vijeća, a osobito nakon natječaja u 6. mjesecu 2015. Vezano za zadnji natječaj gradonačelnik je ponovo imao zahtjeve za zapošljavanjem osoba koje su iz političkih stranaka vladajuće koalicije ili su njihova djeca (svi nisu ispunjavali tražene uvjete). Iz tih razloga na natječaj se odlučila javiti moja kćer koja je ispunjavala sve uvjete za radno mjesto i upućena je sa HZZ-a kao nezaposlena osoba. S obzirom da me gradonačelnik proziva za nepotizam koji neće tolerirati bilo bi dobro da upozna potpuno značenje te riječi i što je onda zapošljavanje osoba koje on traži. U prijedlogu kandidata vezanom za natječaj predlagala sam i opciju prema kojoj se primaju osobe s uvjetima, a bez ikakvih političkih ili rodbinskih veza. Međutim, gradonačelnik je pod „svaku cijenu“ tražio da se za domara I. primi kandidat koji nije imao sve tražene uvjete. Zašto je to A. Rudiću bilo toliko važno??? Gradonačelnik se poziva na brigu o našoj djeci. Kako onda želi da se u vrtiću zaposle osobe koje nisu dovoljno stručne ili nemaju uvjete?? Također napominje da želi stvoriti bolje uvjete za boravak djece. Od 2013. godine bio je svega dva puta u vrtiću i nije vidio uvjete prilikom silnih prokišnjavanja krova u objektu Neven za čiju obnovu se tek priprema dokumentacija. Na drugom rebalansu proračuna za 2015. godinu izglasani su amandmani, a jedan od njih je bio 355.000,00 kn za opremu vrtića. U vrlo kratkom roku izradila sam troškovnike za opremanje te proslijedila e-mailom predsjedniku Upravnog vijeća, gradonačelniku i voditelju riznice. Više puta sam, osobno ili zajedno sa predsjednikom Upravnog vijeća poticala razgovor o tome, a gradonačelnik je odgovorio da tih novaca nema??? Iz kojeg razloga su ta sredstva ugrađena u proračun? Koliko sam upoznata taj amandman je bio jedan od razloga izglasavanja rebalansa. Vezano za status odgojitelja pobrinulo se, zajedno sa mnom, Upravno vijeće svojim prijedlozima o vraćanju osnovice za plaće u 2016. koja je smanjena prije dvije godine. O temi statusa svih zaposlenih u Vrtiću moglo bi se dosta razgovarati i usporediti s plaćama u gradskoj upravi i drugim vrtićima u županiji. Ovim putem ističem da radnici Vrtića, zajedno sa mnom, odgovorno i savjesno obavljaju svoj posao sukladno mjestu na kojem se nalaze što se vidi i po našim brojnim rezultatima.
Ponovo pozivam sve one koji su proživjeli ili još uvijek proživljavaju slične situacije iz kojih se može zaključiti da gradonačelnik manipulira ljudima i informacijama da budu odvažni i stanu na kraj ovakvom vođenju Grada koji nije grad A. Rudića nego svih nas.
Kutina, 05.01.2016.

Zlatko Babić – predsjednik kluba vijećnika HDZ u Gradskom vijeću Kutina
Davor Kljakić – predsjednik kluba vijećnika HSLS u Gradskom vijeću Kutina
Jasna Borovnjak – ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina