HSLS KUTINA SMATRA DA JE GRADONAČELNIKOV POSJET SPOMENIKU U JANJA LIPI, GDJE JE RANIJE UVRIJEDIO ŽRTVE I SVE GRAĐANE, BEZ JAVNE ISPRIKE, KRAJNJE LICEMJERJE

HSLS Kutina osuđuje ponašanje kutinskog gradonačelnika koji je povodom obilježavanja oslobođenja mjesta Bujavica u Domovinskom ratu, posjetio pod okriljem noći i spomenik žrtvama rata i poraća u Janja Lipi, bez javne isprike za svoje riječi koje su prije više mjeseci povrijedile svu rodbinu žrtava komunističkog terora i ostale žrtve, kao i mještane Janja Lipe.

Prisjetimo se, gradonačelnik Kutine je odbio sufinancirati, ili pomoći gradnju spomen obilježja u Janja Lipi, riječima „kako neće financirati spomenik ustašama“.

O tome može posvjedočiti više mještana Janja Lipe okupljenih oko izgradnje spomenika. HSLS je zgrožen ovakvim ponašanjem gradonačelnika i o tome se očitovao. No gradonačelnik Kutine sada dolazi pred isti spomenik, sa svojim zamjenicima, bez isprike i bez kajanja.

HSLS Kutina zahtjeva da se gradonačelnik Kutine javno ispriča svim žrtvama, mještanima Janja Lipe i građanima Kutine za svoje pogrdne riječi i širenje podjela i mržnje, a što su nesumnjivo njegovi verbalni ispadi uzrokovali. Prije tog čina, smatramo kako gradonačelnik Kutine, niti kao osoba, niti kao gradonačelnik iza kojega stoje takve uvrede žrtvama komunističkog totalitarnog režima i svim građanima i domoljubima, nije s moralne i ljudske strane imao što tražiti ispred spomenika „ustašama“.

Očito se radi o novom pokušaju gradonačelnika, da pokuša iskoristiti najsvetija mjesta i dane u svoje promotivne svrhe i prikaže se iznenada domoljubom.

To za HSLS neće proći, pogotovo ne bez javne isprike, a najbolje bi bilo i povlačenja iz javnog života prvog čovjeka grada, koji je duboko povrijedio žrtve i nema više kredibilitet zvati se gradonačelnikom svih građana Kutine, budući svojim postupcima, riječima i ponašanjem takav dojam ne ostavlja od početka svog gradonačelničkog mandata, već sije podjele i mržnju među ljudima, a očito je da je dio tih podjela i ideološke naravi i vrlo opasan.