Bila i je čast ispred kutinskog HSLS-a jučer biti domaćin gradonačelniku Bjelovara iz redova HSLS-a, Dariu Hrebaku, koji je Kutinu posjetio na naš poziv. Dario Hrebak jedan je od najuspješnijih gradonačelnika u Hrvatskoj, a svojim viđenjem politike i radom postigao je između ostalog i impozatnu brojku od 150 milijuna kuna ulaganja kroz EU fondove u svom gradu.

Hrebak je donio u lokalnu politiku nove vrijednosti, istaknuo se borbom protiv suvišne birokracije, te političkog zapošljavanja, uveo porezne olakšice za investitore, a Bjelovar je među prvima uveo za gospodarstvo status “tax free” grada.

U Kutini smo održali i tiskovnu konferenciju, nakon gostovanja na Radio Moslavini, na kojoj je Dario Hrebak upoznao kutinsku javnost sa svojim načinom vođenja Bjelovara, koji zahvaljujući mladim ljudima u tamošnjoj gradskoj upravi, novim idejama i korištenju pozitivnih znanja i trendova u zemlji i svijetu danas slovi za grad koji uspješno napreduje.

Ispred kutinskog HSLS-a istaknuo sam kako je naša stranka kroz tri svoja gradonačelnika i višegodišnje sudjelovanje s koalicijskim partnerima u izvršnoj vlasti postigla značajne rezultate u izgradnji infrastrukture i pokretanju mnogih projekata na dobrobit svih građana Kutine.

Iskustva i pozitivne poteze kolege Daria Hrebaka, kutinski će HSLS, sigurno primjenjivati kroz svoj rad i u Kutini skupa sa našim koalicijskim partnerima.

O našim iskustvima, radu u Gradskom vijeću i stranci govorila je i naša gradska vijećnica Ana Balaško, a gospodina Hrebaka smo upoznali i s radom u županiji, te upravnim gradskim odjelima i tvrtkama u kojima odgovorne pozicije imaju naši članovi.

HSLS je uvijek bio stranka okrenuta prema gospodarstvu, razvoju, novim tehnologijama i okrenuta budućnosti. Smatramo kako je upravo gospodin Hrebak svojim radom pokazao kako politika, napose ona lokalna treba nove ideje, konstruktivan pristup i prije svega prijateljski odnos prema gospodarstvu. Porezne i parafiskalne olakšice na lokalnoj razini, razumijevanje potreba u gospodarstvu i drugi načini stimulacije poduzetništva zasigurno će imati i rezultate, kao što su dolazak investitora, otvaranje tvrtki i u konačnici novih radnih mjesta što je Kutini prijeko potrebno. Gospodina Hrebaka stoga smo i pozvali u Kutinu, kako bismo razmjenili iskustva, upoznali ga s Kutinom i radom našeg ogranka stranke, no i čuli iz prve ruke stavove čovjeka koji svoj grad vodi uspješno na zadovoljstvo građana Bjelovara.

U Kutini želimo stvoriti sličnu, pozitivnu atmosferu skupa s našim partnerima, a određeni projekti koje želimo realizirati idu u smjeru stvaranja pozitivnog i poželjnog okruženja za dolazak novih investitora i razvoj Kutine.

Ističem osobno i zadovoljstvo naših članova, kao i županijske organizacije HSLS-a posjetom gospodina Hrebaka Kutini, jer razmjena pozitivnih iskustava, ideja i projekata s gradonačelnicima drugih gradova poput Bjelovara čini pametnu i konstruktivnu lokalnu politiku.

Milijuni novca iz EU fondova koji su se zahvaljujući radu Daria Hrebaka i njegovog tima slili u Bjelovar dobar je znak i smjer kojim i Kutina želi ići. Naši koalicijski partneri u Kutini i HSLS imaju slične ciljeve koje već ostvarujemo, a savjet nekoga tko je uspješan u vođenju grada koji je dvostruko veći od Kutine i više je nego dobrodošao.

Davor Kljakić
predsjednik HSLS-a Kutina