Suočeni sa sve većim “medijskim linčom” zbog povećanja cijene usluge odvoza otpada HSLS Kutina u potpunosti podržava direktoricu Adrijanu Cvrtila u vođenju tvrtke EKO MOSLAVINA d.o.o. jer ista nije odgovorna za financijsku nestabilnost tvrtke i za povećanje cijene usluge već je za sve navedeno kriva bivša vlast i bivši direktor.

HSLS Kutina je od dolaska na vlast zagovarao kriterij programa rada, a Cvrtila je donijela jasnu viziju razvoja tvrtke u skladu sa zakonskim propisima, uključujući i prijedloge racionalizacije poslovanja.

HSLS Kutina je od 2015. godine upozoravao na nezakonitosti i netransparentan rad u Eko Moslavini d.o.o., a 2016. smo tražili od Skupštine Društva da smjeni tadašnjeg direktora.

Očekivano, Skupština Društva EKO MOSLAVINA d.o.o. 2016. godine odbila je zahtjev kutinskog HSLS-a za smjenom tadašnjeg direktora. Ta odluka Skupštine ukazala je na dvije stvari, jedna je, u kakvom društvu živimo te na kakav način slobodno djeluje i radi tadašnja lokalna politička elita. Nad zahtjevom kutinskog HSLS-a ismijavali su se i bivši direktor i tadašnji članovi Skupštine Društva, iako se već tada 2016. godine nedvojbeno znalo za brojne nezakonitosti i kriminal.

Sve ono na što smo jedini upozoravali od 2014. do 2017.godine je istina i ne samo istina, već je stanje puno gore nego što smo pretpostavljali, Eko Moslavina je devastirana te je danas nedvojbeno utvrđeno slijedeće:

– forenzičkom ispitivanjima i ispitivanjem poslovanja od 2014. do 2016. godine utvrđeno je nezakonito poslovanje i lažiranje završnih financijskih izvješća za 2016. te prikazano da je tvrtka poslovala pozitivno, a u stvari poslovala je sa gubitkom 1.069.000,00 kuna te su time počinjena i kaznena djela koja su danas predmet istrage.

– odlagalište otpada je uništeno sa prihvatom 100.000 tona tuđeg otpada cijene odlaganja oko 100 kuna po toni, što je daleko ispod tržišne cijene.

– dva kamiona za prikupljanje otpada su kupljena za 4,5 milijuna kuna, nezakonito, bez odluke Gradskog vijeća Grada Kutine, a sve na teret Grada Kutine, (oko 3,5 milijuna kuna), a ostatak na teret Grad Popovače i općine Velika Ludina te su time počinjena kaznena djela koja su danas predmet istrage.

– tvrtka se novcem od eksternog odlaganja otpada nije usklađivala sa zakonskim propisima (Zakon o održivom gospodarenju otpadom) niti se ulagalo u nju, već je novcem pokrivan mjesečni gubitak u poslovanju od cca. 300.000,00 kuna mjesečno.

– politički su zaposlena 23 djelatnika bez stvarne potrebe i tako opterećeno poslovanje tvrtke za cca 1,5 milijuna kuna, čime se osim financijski, naštetilo i u razvojnom smislu tvrtke, jer tadašnji rukovodni kadar tvrtke nije bio zaposlen zbog stručne sposobnosti nego zbog političke podobnosti.

Gore navedenim načinom vođenja tvrtke učinjena je neprocjenjiva šteta za Grad Kutinu, njene građane i tvrtku Eko Moslavina d.o.o. jer danas imamo problem zatrpanog odlagališta za čiju sanaciju će biti potrebni višemilijunski iznosi, nedostatka novčanih sredstava za poslovanje tvrtke, neusklađenost sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, manjak stručnog kadra u tvrtki, nepotrebnih kamiona za prikupljanje otpada, što je rezultiralo u kombinaciji usklađenosti sa zakonskim propisima podizanja cijene usluge odvoza otpada, no za to trebaju odgovarati oni koji su tvrtku doveli u takav položaj, a to su bivši direktor i bivši gradonačelnik, a ne sadašnja direktorica Eko Moslavine d.o.o.