U SUSRET 26. OBLJETNICI OSNIVANJA HSLS-a KUTINA

Prije 26 godina u Kutini je osnovan HSLS. Tog 17. ožujka, davne 1990. godine u osvit hrvatske samostalnosti, ali i uz mračni predosjećaj predstojećeg krvavog i nametnutog rata, u Kutini se rađala demokracija i višestranačje, kao i diljem zemlje.
HSLS je tako svojim osnutkom započeo stvarati s ostalim domoljubnim snagama kutinsku povijest u najtežim vremenima, stvaranja samostalne države, kroz domovinski rat i sudjelovanje mnogih članova stranke u borbama i na prvoj liniji.
No HSLS, je cijelo to vrijeme, nošen entuzijazmom, ali i domoljoljubljem, svojih članova, i njihovim dugim iskustvom borbe za pravicu i samostalnost, kroz sudjelovanje u Hrvatskom proljeću, radio na izgradnji socijalne pravde, pomagao i živio probleme svojih sugrađana, nikada ne obazirući se na stranačka i nacionalna opredjeljenja.. time je HSLS bio ispred svog vremena i ispred ostalih stranaka, zagovarajući jaku Hrvatsku državu, ali i zemlju socijalne pravde i ravnopravnost svih građana.
Kroz društveno djelovanje, izlazak lista OBZOR, HSLS je u Kutini jačao nacionalnu svijest, podizao moral našim vojnicima na prvoj crti bojišnice, no paralelno i stvarao sve veću podršku građana. I to je HSLS još tada, davnih 90-tih godina dovelo u poziciju da kroz lokalnu upravu i samoupravu sudjeluje u izvršnoj vlasti. U Kutini je HSLS pokazao kroz sve te godine snagu i znanje i umijeće voditi naš grad kroz turbulentno povijesno razdbolje 90-tih, a kasnije i izgraditi suvremenu Kutinu.
Imali smo kao stranka nekoliko gradonačelnika iz svojih redova, sve do lokalnih izbora 2013, sudjelovali smo u gradskoj izvršnoj vlasti. Mijenjala su se vremena, ali i stranka, dolazili su usponi i padovi, a danas kad HSLS čini oporbu, jednoj lošoj i neučinkovitoj vlasti u Kutini, koja je donijela stagnaciju, nazadovanje, podjele i miris nekih davno prošlih, ružnih vremena, HSLS nudi svjetlo na kraju tunela i zajedništvo kakvo smo nudili i dali na početku djelovanja.
Ne poredimo ta, slavna i teška vremena s onima u kojima sada živimo, slučajno, na žalost 26. godina od osnutka stranke, naš grad i naša domovina nalaze se u vremenima drugačijih poteškoća, no nimalo bezazlenijih od onih tada. Naše društvo se urušava, moralne i ljudske vrijednosti nestaju, stanovnici odlaze. HSLS se u takvim teškim okolnostima pokazao kao stranka, koja je možda mala, no ima veliki potencijal, nudi socijalni program prije političkog, gospodarski, prije populističkog…nudi nadu i smisao u vremenima beznađa i apatije.
Namjerno nećemo u ovom tekstu u susret našem 26. rođendanu nikoga isticati posebno, jer toliko je sjajnih ljudi sudjelovalo u izgradnji grada i stranke, da bi bilo nemjerljivo teško nekoga, pa i slučajno izostaviti. Većina njih, živućih i danas je uz HSLS, neki aktivniji, neki manje, no svi spremni dati svoj obol kada za to kucne čas.. a kucnuo je.
Važne datume i odluke ne donose uvijek okrugli brojevi, već okolnosti i vremena, a ona su takva da je danas, HSLS potreban Kutini, kao što je Kutina potrebna HSLS-u, da izgradimo zajedništvo i krenemo, pročišćeni novim iskustvima u boj za bolje sutra, ne za privilegirane partijske uhljebe, kao neki, već za bolji život svih nas, svih naših sugrađana, njihove i naše djece.. jer samo kroz razvoj, socijalnu pravednost, težak rad i odricanja stvara se dodana vrijednost, koja će novim generacijama stvoriti mjesto iz kojega neće željeti odlaziti u tuđinu.
Kada se vratimo 26 godina unazad..pregledamo već požutjele slike..prelistamo naše „Obzore“, s nevjericom se prisjetimo koliko je vremena prošlo..
No isto tako ta duga povijest naše stranke i njenog sudjelovanja u društvenom i političkom životu grada, daje nam elan, novi poticaj i poriv da se trgnemo i krenemo naprijed, i HSLS tu pokazuje svoju snagu, jer sastoji se od poštenih, vrijednih, stručnih ljudi, lokal patriota, a ne ideologa nekih propalih političkih eksperimenata bivše Jugoslavije. I HSLS u Kutini i sada, na svoj 26. rođendan svim glasovima svojih članova i simpatizera jasno i glasno poručuje Kutini i svim građanima Kutine, „ ne pitajte nas što trebate učiniti, već pitajte što mi možemo učiniti za vas i sve nas da nam budućnost bude bolja!“