ODGOVORNA LOKALNA VLAST I U TEŠKIM VREMENIMA NAĆI ĆE NAČINA ZA RAZVOJ SVOJE SREDINE

Lokalni političari i samouprava, čak i u okolnostima loše porezne politike i investicijske klime u nekoj zemlji, mogu itekako pridonijeti razvoju svog grada, ili općine. Nedavno su mediji govorili o primjerima Jastrebarskog, Ivanca, o dobroj poslovnoj klimi u Čakovcu, Nedelišću, o mnogim oazama uspjeha i napretka u Hrvatskoj.
Zašto onda Kutina koja ima bolje predispozicije od mnogih uspješnijih gradova i općina u zemlji za razvoj i privlačenje investitora tone, a građani napuštaju ovaj grad? Odgovor je jednostavan, zbog loših, nesposobnih političara na vlasti i njihove politike kakvu vode u Kutini.
HSLS smatra kako je okosnica dobrog vođenja nekog mjesta stručnost, sposobnost i gospodarstvo na prvom mjestu, jer razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, posebice u proizvodnom sektoru, znače i ukupan razvoj, bolje punjenje proračuna iz kojega se sredstva zatim preljevaju u izgradnju komunalne infrastrukture, poboljšanje života, razvoj uslužnog sektora i sl.
Gradonačelnik očito smatra kako je vođenje grada prilika za samopromociju, zapošljavanje svojih prijatelja i stranačkih i koalicijskih uhljeba, za lagodan život na jaslama poreznih obveznika, putovanja, zabave i ismijavanje političkih protivnika, ali i građana samih.
Mogućnosti koje lokalna uprava i samouprava ima još uvijek su dovoljne da u rukama odgovornih lokalnih političara otvore vrata investitorima i poboljšaju gospodarsku klimu. Razvojni projekti, kao i oni infrastrukturni, a što je preduvijet razvoja bilo koje sredine jednostavno su stali dolaskom današnje vlasti. Nesposobnost i nezainteresiranost za zajednicu, okretanje osobnim željama i zloupotrebi položaja i vlasti, put su prema krahu. No prije dolaska do toga kraha nanosi se uvijek u pravilu i velika šteta po neku sredinu. Baš to čini gradonačelnik Kutine i njegovi politički suradnici.
HSLS teži političkom vodstvu grada koje bi išlo tragom perspektivnih gradova i općina u Hrvatskoj, spojilo stručne i iskusne ljude, a ne uhljebe i ne po kriteriju političke odanosti. Kutina kao što smo na početku rekli ima sjajne predispozicije za razvoj, a ne stagnaciju i društveno i ekonomsko nazadovanje kao što je danas slučaj.
Mana gradonačelnika i njegove političke vlasti, između ostalog je i kronično nesnalaženje, i neznanje i nesposobnost, koja se nadomješta demagogijom i praktički uništava Kutinu. Pored odličnog prometnog položaja, kakav recimo Ivancu nedostaje, carinskih terminala i dobre infrastrukture, Kutinu zaobilaze svi, dok gradonačelnik putuje sve dalje na istok, zapad kojemu smo težili i na koga smo naslonjeni civilizacijski i gospodarski sve nam je dalje.