CILJ TRIBINE: Kako bi se građani grada Kutine upoznali s Planom i dali svoje primjedbe te na taj način dobili najbolje što je moguće za Kutinu i njene građane.
Na tribini su izlagali stručnjaci iz područja zaštite okoliša:

VIKTOR SIMONČIĆ – dr. sc.

MIRKO BUDIŠA – dipl.ing.kem.tehn.

ADRIJANA CVRTILA – spec.sanit.ing.

TIJEK TRIBINE:

Tribinu je otvorio predsjednik  HSLS-a Kutina Davor Kljakić  i prisutnima obrazložio zašto se održava tribina :”Javna je rasprava Plana gospodarenja otpadom Kutina, a nema javne prezentacije plana za građane, što je svakako trebalo organizirati. Kako to nije urađeno, HSLS se odlučio organizirati javnu tribinu kako bi preko stručnjaka koji su prezentirali plan gospodarenja otpadom upoznao građane s pravim informacijama o planu gospodarenja otpadom do 2022. godine. Moramo naglasiti da je plan koji je napravila tvrtka IRI Sisak nedorečen, pun manjkavosti, ne sadrži bitne podatke o planu gospodarenja otpadom, a samim time je podložan raznim malverzacijama.

Isto tako Kljakić je objasnio što građane sutra čeka, kako će se postupati s otpadom, koliko će nas to koštati, a ako će se i dalje ovako postupati s našim odlagalištem otpada onda ćemo uskoro plaćati penale zbog neadekvatnog odlaganja otpada i odlagalište će morati biti zatvoreno.

Zašto još nemamo reciklažno dvorište i vlastitu sortirnicu a zna se da je fond FZZOEU do 2016. godine davao sredstva za izgradnju istih, a u RH je tim sredstvima do sada izgrađeno 86 reciklažnih dvorišta. Zašto Kutina nije zatražila novce od fonda i napravila reciklažno dvorište? Samim time izgubili smo nekoliko godina, izgubili smo sredstva koja smo mogli dobiti od fonda te i dalje stojimo na istoj poziciji.

Pozvani su bili pored svih građana i izrađivač plana IRI Sisak, direktor Eko Moslavine, no oni se nisu odazvali pozivu.

Prva je prezentirala bivša direktorica Eko-Moslavine gospođa Adrijana Cvrtila koja je dala svoj osvrt na Operativni plan 2014, s obzirom da je ona inicirala izradu Operativnog Plana 2014. koji se još nalazi na stranicama EKo Moslavine. Također je prezentirala kako je deponija nekad izgledala prije sanacije, kako je izgledala poslije sanacije te kako izgleda danas nakon dovoženja tuđeg otpada i potpune devastacije.

Viktor Simončić dao je kao vrsni stručnjak stručno mišljenje o Planu iz 2014 te se osvrnuo i na novi Plan (PGO Kutina).

Dodatna, kvalitetna i stručna pojašnjenja, dao je pored Adrijane i Viktora, gospodin Mirko Budiša,  predsjednik Odbora za zaštitu okoliša HSLS-a.

Nakon stručnog obrazloženja građani su postavili mnoga pitanja. Ovdje vam donosimo samo neka od njih:
– Zašto nije organizirano javno izlaganje Plana gospodarenja otpadom kada se radi o ovako važnom dokumentu?

– Zašto se odustalo od Operativnog Plana 2014. koji je još na stranicama Eko-Moslavine? Tko i na osnovi kojih odluka je suspendirao taj Plan? Što na njemu nije valjalo?

–  Direktor Eko Moslavine u medijima govori o novom zapošljavanju. Spominje nekih 20 i više novih radnika. Oni se financiraju izgleda samo preko dovoza novog otpada? Što će biti s tim radnicima kada se zatvori odlagalište?

– Gradonačelnik Kutine spominje novo zapošljavanje i povećanje radnika u Eko Moslavini na čak 110. Od kuda se to planira financirati? Da li se preradom našeg otpada (nekih 5 000 tona) može osigurati primanje za novih 50 radnika? Nisu li to samo prazna predizborna obećanja i veliki dodatni troškovi za Eko Moslavinu koje ona ne može financirati?

– Od 2015, 2016 i 2017. dovezeno je oko  60 000 tona otpada iz drugih sredina. Direktor se hvali da je prihodovao preko 13 milijuna kuna. Gdje je taj novac i za što je iskorišten?

– Kamo će građani Kutine od 2019. godine odlagati svoj otpad ako se naše odlagalište mora zatvoriti do kraja 2018. godine? Na koje regionalno odlagalište?

– Direktor Eko Moslavine je izjavio gradskim vijećnicima: Cijena odlaganja otpada je 219 kn /tona što je tržišna cijena, ali vidimo da nije točno jer je u medijima bilo da je cijena na Piškornici 400 kuna/tona, a u Zagrebu je nešto iznad 360 kuna/tona

– Tko je odobrio tu cijenu? Zašto dobivena sredstva od otpada nisu uložena u infrastrukturu jer znamo da moramo napraviti reciklažno dvorište i sortirnicu.

Tribina je bila jako uspješna, odazvalo se 100-tinjak građana koji su bili prepuni pitanja, te su izjavili da nisu bili upoznati sa stvarnim stanjem u Kutini što se tiče plana gospodarenja otpadom, niti išta znaju o radu tvrtke Eko Moslavina koja se bavi odlaganjem tuđeg otpada na odlagalište grada Kutine, a sve to da bi financirala 24 nepotrebno zaposlena djelatnika i time financirala godišnji trošak od oko 2 milijuna kuna.