GRADONAČELNIK KUTINE PONOVNO ODLUKE DONOSI BEZ GRADSKOG VIJEĆA

 

ODLUKU O IZGRADNJI PLOČNIKA U ZAGREBAČKOJ UMJESTO UREĐENJA PARKA 56. SAMOSTALNE BOJNE, GRADONAČELNIK DONOSI IZVAN INSTITUCIONALNO, BEZ GRADSKOG VIJEĆA I POTVRĐUJE KAKO SE STAVIO IZNAD ZAKONA I DEMOKRATSKOG NAČINA POLITIČKOG RADA I ODLUČIVANJA.

 

Vijest objavljena na gradskom portalu o početku izgradnje pločnika i biciklističke staze u Zagrebačkoj ulici, nešto je što svakako i HSLS podržava, no način na koji je ova odluka donešena i prezentirana javnosti nešto je posve drugo.

Naime van instiucionalno vođenje grada, baratanje proračunom i javnim novcem od strane kutinskog gradonačelnika prešlo je svaku mjeru.

U članku s tiskovne konferencije kooordinacije braniteljskih udruga i gradonačelnika Kutine, stoji sljedeće:

Koordinacija Udruga branitelja donijela je odluku da se ove godine odgdađa uređenje Parka 56. bojne kako bi se započela gradnja nogostupa u Zagrebačkoj.

Andrija Rudić zatim dodaje sljedeće:

Uz taj novac gradnja će se sufinancirati i sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, najavio je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić na konferenciji za novinare.

Način financiranja nadalje navodi se ovako:

Iz nacionalnog programa Grad Kutina za ovaj nogostup i biciklističku stazu u Zagrebačkoj ulici dobit će pomoć od 2 mil. kn. Gradonačelnik je istaknuo kako je ponosan što za financiranje izgradnje infrastrukture u Kutini Grad uspijeva dobiti sufinanciranje iz fondova jer se tako „smanjuje pritisak na osiromašen i opterećen proračun. Prošla su vremena kad se bez razmišljanja o posljedicama posegnulo u proračun ili se dignuo kredit za cjelokupnu investiciju, kako je to bilo sa 19 mil. kn za novi gradski trg i autobusni kolodvor.“, rekao je gradonačelnik.

(isječak teksta s www.kutina.hr)

Tekst završava ovime:

Ove godine izgradit će se 1,3 km nogostupa i  biciklističke staze širine 2,5 m s obje strane Zagrebačke ulice uz zaštitni zeleni pojas između ceste i nogostupa. Zatrpat će se odvodni kanali uz cestu i urediti ulazi u dvorišta.  Procijenjena je vrijednost investicije 2,5 mil kn bez PDV-a. 

 

Nevjerojatno je kako se ovakve odluke, koje i HSLS kao stranka u osnovi podržava, donose izvan institucije gradskog vijeća, odsutaje se od projekta koji je sastavnica proračuna, bez gradskog vijeća „donose odluke“ o izgradnji drugog projekta, bez političkih konzultacija, bez obavijesti vijećnicima, bez ikakve rasprave, bez gradskog vijeća. Bez rebalansa proračuna?

Tko je Andrija Rudić? Tko je on da već u nekoliko navrata van insitucionalno donosi odluke samostalno, bez vijeća, bez ikoga, mijenja proračun, poigrava se stavkama, donosi amandmane kojih se kasnije ne pridržava, odlučuje o stavkama, za koje kasnije tvrdi kako „taj novac ne postoji“? (slučaj vrtić).

Ponekad imamo osjećaj kako živimo u Sjevernoj Koreji, gdje sve odluke donosi jedan čovjek, gdje nema demokracije. Rudić sebi daje za pravo u cjelini zanemariti ulogu i svrhu gradskoga vijeća, te odluke donosi bez ikoga, prezentira ih putem medija koji su pod političkom blokadom njegove izvršne vlasti. Ni do danas nema odluke o sazivanju tematske sjednice gradskoga vijeća, čiji sadržaj, a to je javna rasprava o slučaju vrtić, gospodinu gradonačelniku očito ne odgovora, pa poseže za svim mogućim načinima da istu blokira i spriječi njeno održavanje, ne mareći ni za kakve zakonske regule ili pravilnike.

Isti taj gradonačelnik uporno proziva bivše vlasti za kapitalne objekte i investicije koje su u Kutini izgrađene, dok u njegovom mandatu nije izgrađeno gotovo ništa značajno.

HSLS upozorava da izvan instucionalni rad gradonačelnika, instrumentalizacija, te potpuno minoroziranje institucije gradskog vijeća ujedno znači opasno zadiranje u demokratski, zakonom zajamčen i obvezan rad lokalne uprave i samouprave, kršenje svih mogućih pravila funkcioniranja višestranačkog društva i pluralizma.

Andrija Rudić iz dana u dan pokazuje kako gradom želi vladati i donositi odluke bez gradskog vijeća, bez javne rasprave, bez većine, osobnim odlukama.

Ima li ovome kraja? HSLS svakako pozdravlja izgradnju pločnika u Zagrebačkoj, no ta se odluka kao i svaka druga mora donijeti kroz instituciju gradskoga vijeća, rebalans i u demokratskom duhu, a ne kroz zakulisne igre i osobne odluke jednog čovjeka koji je sebe stavio iznad građana, iznad zakona i iznad demokratskih načela na kojima se temelji današnje društvo ili bi trebalo.