HSLS Kutina već je ranije upozoravao javnost da gradonačelnik Kutine i vladajuća koalicija od dolaska na vlast provode blokadu medija u gradu Kutini. Upozoravali smo da je do određenih informacija bitnih za funkcioniranje grada Kutine, te tako i za sve građane, nemoguće doći. Pisali smo na desetke dopisa i tražili da nam se dostave pojedini ugovori koje je grad Kutina sklopio, poput ugovora o financiranju časopisa „Kutina naš grad“ kojeg je pokrenuo gradonačelnik, a koji služi samo za samopromociju i objavljivanje laži o napretku grada, međutim iste informacije i dokumenti su nam uskraćeni.

Od početka mandata gradonačelnika Kutine i vladajuće koalicije, sve vijesti objavljene na službenim internet stranicama grada Kutine www.kutina.hrse filtriraju i friziraju, te se gradonačelnik prikazuje kao veliki spasitelj. Tako se na primjer redoviti poslovi u vezi održavanja infrastrukture grada koji su se prije provodili bez pridavanja posebnog značaja, jer je to nešto što se redovito radi, sada od strane gradonačelnika prikazuju kao male komunalne akcije, te se tako ljudima „mažu oči“, jer se u gradu ne radi ništa i nema napretka.

HSLS Kutina je na sjednicama gradskog vijeća postavio pitanje o blokadi medija i o nedostupnosti informacija na stranicama grada Kutine, iz razloga što se zapisnici sa sjednica gradskog vijeća grada Kutine, ugovori, donacije, sponzorstva grada i sve potrebne informacije ne nalaze na službenim stranicama grada, i do takvih je i drugih potrebnih informacija nemoguće doći. Gradonačelnikov odgovor bio je ponovno da mi pričamo neistinu, da nismo ništa napravili dok smo bili na vlasti, te nas je pokušao diskreditirati na razne načine.

U Zakonu o pravu na pristup informacijama (NN 25/13 i 85/15), u članku 10. stavak 1. tog zakona, stoji da su javna tijela vlasti (u što spada grad Kutina) obvezna na internetskim stranicama na lakopretraživ način i u strojno čitljivom obliku objavljivati informacije o bitnim stvarima u funkcioniranju u ovom slučaju našeg grada, a što se u gradu Kutini itekako kršilo. Kada smo gradonačelnika Kutine upozorili da postupa suprotno Zakonu o pravu na pristup informacijama, on nas je ismijavao i napadao na razne načine, te govorio da se baš sad radi na objavljivanju informacija, što naravno nije bilo istina.

HSLS Kutina obratio se stoga povjereniku za informiranje čija je zadaća upozoriti predstavnike tijela javne vlasti na kršenje Zakona i potrebu postupanja u skladu sa Zakonom, nakon čega smo od povjerenika za informiranje dobili potvrdan odgovor na naš dopis, odnosno odgovor da je provjerom utvrđeno da grad Kutina provodi blokadu medija, kako smo i upozoravali.

Blokada medija provodi se i u vezi izvještaja sa sjednica gradskog vijeća, na konferencijama za novinare, te vijestima iz grada, gdje se oporbene stranke prikazuje kao protivnike razvoja grada, kao neradnike i kao glavne krivce za loše stanje u gradu Kutini. Međutim, gradonačelnik očito zaboravlja da je već više od dvije i pol godine na vlasti kao gradonačelnik, te da je time on jedini krivac za loše stanje u gradu i za zapostavljanje grada u svim pogledima, budući za to vrijeme u gradu nije bilo nikakvog značajnijeg napretka.

Ovim putem objavljujemo i cijeli tekst odgovora Povjerenika za informiranje na naš dopis, budući postoji bojazan da bi gradonačelnik mogao i ovu našu istinu pokušati demantirati, i prikazati sebe kao najboljeg i najvrijednijeg gradonačelnika otkad postoji grad Kutina. Zato želimo da čitanjem navedenog dopisa dobijete pravi uvid u obmane i lažne tvrdnje gradonačelnika grada Kutine svojim građanima.