Odluka o povećanju komunalne naknade donesena na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine, bila jedna od težih odluka koju je HSLS donio u zadnje vrijeme. Pozadina donošenja ove odluke vezana je uz ono čega smo se pribojavali kao oporbena stranka i na što smo ukazivali više godina, tijekom mandata SDP-ove koalicije u Kutini.

HSLS ovim putem želi objasniti svim građanima Kutine prave razloge donošenja ove teške i nepopularne odluke, iza koje se nalaze tjedni teških i mučnih odluka, razgovora i pokušaja da se iznađe rješenje nastale situacije.

Nakon pomnog pregleda stanja u gradskom proračunu, te tisuća stranica dokumenata, odluka i slično bivše gradske vlasti, pokazalo se kako je stanje puno teže od očekivanog.

Iza bivšeg gradonačelnika i njegove koalicije ostalo je 7,5 milijuna kuna potraživanja i dugova. Grad je doveden, a da se ništa konkretno nije napravilo tijekom 4 godine zadnjeg mandata do financijskog prenapregnuća, a to netransparentno poslovanje i korištenje proračuna na koji smo ukazivali zaista je i potvrđeno nalazom ministarstva financija RH. Nepravilnosti i nezakonito trošenje proračunskog novca na više mjesta otkriveno je samo u 2015-toj godini, dok ostatak mandata još nije obrađen.

Gradu prijete i kazne zbog mogućih nezakonitih postupaka bivšeg gradonačelnika i bivšeg saziva gradske vlasti.

U ovoj situaciji, koja je za grad i građane loša, tražili smo zajedno sa koalicijskim partnerom rješenje, kako bismo mogli provoditi i provesti naš program gospodarske obnove Kutine, predloženo nam je kao jedina trenutno moguća i efektivna mjera upravo podizanje visine komunalne naknade za 12 posto.

HSLS se duboko protivio i protivi bilo kakvim dodatnim nametima prema građanima, no došli smo u situaciju, ne svojom krivnjom, već zbog zatečenog stanja i zbog katastrofalnog vođenja grada od strane naših prethodnika, u situaciju da zbog dugoročno pozitivnih trendova koje želimo pokrenuti i razvoja grada koji nam je cilj, kao i dobrobiti svih građana, moramo kratkoročno prihvatiti nepopularnu mjeru koju smo u konačnici i prihvatili, a što nam je kao građanima Kutine, a ne samo  političarima bilo teško napraviti.

Uz utvrđen minus u gradskoj blagajni od cca 7,5 milijuna kuna, te nepravilnosti u poslovanju bivšeg gradonačelnika i njegova saziva gradske vlasti, tu je još i opterećenje poslovanja gradskih tvrtki mnogobrojnim političkim putem zaposlenih osoba za mandata SDP-a. Tu su Ugovori i odluke koje su štetne za grad i opterećenje za proračun.

Tu je mogućnost plaćanja kazni zbog neodgovornosti bivšeg gradonačelnika.

HSLS će ukoliko se sumnje prema nezakonitim radnjama bivšeg SDP-ova gradonačelnika i bivše vlasti pravomoćno potvrde, tražiti da se protiv odgovornih osoba odmah u tom slučaju podignu prijave za  kaznena djela.

Međutim, kao dio sadašnje gradske vlasti odgovorni smo za grad, građane i za provođenje predizbornih obećanja, na žalost stanje je takvo, da  bi bez ove mjere došli u opasnost i projekti koje planiramo i oporavak grada u rokovima kojima to želimo, a vjerujemo i naši sugrađani. Znamo i svjesni smo da od vas, dragi naši susjedi, sugrađana i prijatelji, opet tražimo da podnesete teret, problema koji su stvoreni neodgovornim ponašanjem i vođenjem grada od strane onih koji su prije ovog mandata i ranije bili izabrani.

Prihvaćamo odgovornost za ovu odluku, kao što ju je prihvatio i gradonačelnik Kutine, ali kao HSLS, jamčimo vam da ćemo na sve načine nastojati da pokrenemo grad i gospodarstvo, te da se što prije steknu uvjeti da se u Kutini počne bolje živjeti, a nameti počnu padati umjesto rasti.