HSLS Logo - plavi HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA
Ogranak Kutina

Kutina, 24. lipanj 2016. godine

 

 

PRIOPĆENJE HSLS-a KUTINA

 

HSLS Kutina svim građanima želi pojasniti razloge naše odluke da nazočimo na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća grada Kutine. Naime odlazak naših vijećnika i kolega iz oporbenih stranaka uzrokovan je upornim nezakonitim odbijanjem sazivanja tematske sjednice od strane gradonačelnika i predsjednika GV grada Kutine.

Posve je jasno kako je instituciju Gradskoga vijeća u Kutini, gradonačelnik Andrija Rudić (SDP), politički instrumentalizirao, koristi ju kao poligon za svoje osobne, političke i druge svrhe, a nazočnost oporbenih vijećnika koristi kao pokriće za svoju zloporabu vlasti.

Oporbenim vijećnicima gradonačelnik Rudić uskratio je pravo na raspravu, na demokratski način javnog djelovanja, često na uvredljiv i neprimjeren način svojim ponašanjem na sjednicama degradira i vrijeđa dostojanstvo vijećnika i samu instituciju Gradskog vijeća, upravlja sjednicama, suflira predsjedavajućem, koji to prihvaća i dopušta.

Time je prekršen ne samo Zakon o radu lokalne uprave i samouprave, već i Statut grada Kutine i Poslovnik o radu Gradskog vijeća grada Kutine na što se gradonačelnik i vladajuća većina ne obaziru.

Ipak s obzirom na točke sljedeće zakazane sjednice, a tu su i izvješća gradskih tvrtki, smatramo kako bi upravo sada gradonačelniku odgovaralo da se HSLS-ovi i drugi oporbeni vijećnici ne pojave, te ne postave pitanja o stanju u gradskim tvrtkama, a što putem svojih medija gradonačelnik skriva i posve netočno prikazuje.

Stoga je HSLS odlučio da ipak sudjeluje na sljedećoj sjednici i aktivno se uključi u raspravu, budući je nejasnoća, netransparentnosti i obmana u radu gradske vlasti i prezentaciji toga rada u javnosti sve više.

Umjesto ušteda imamo sasvim jasne i nedvosmislene pokazatelje kako se gradski novac rasipa i troši na posve neopravdan način mimo odluka GV i javne rasprave, odlukama jednog jedinog čovjeka. Primjer povećanja izdataka za plaće od 2013 do 2016 godine za cca 2,3 milijuna kuna, probijanje stavke za reprezentaciju u visini gotovo trećine iznosa tijekom 2015. godine, u dvije godine trošenje 80 tisuća kuna proračunskih sredstava za politički magazin Kutina-naš grad, nejasnoće oko stanja u gradskoj tvrtki KSK, gdje je razvidan porast duga i to bez navedenog dugovanja Parcoma.

Zapošljavanja u dječjem vrtiću, Eko Moslavini, KSK, gradskim ustanovama, imaju političku pozadinu i ne odgovaraju ni aktualnoj gospodarskoj situaciji, niti potrebama tih tvrtki i stvaraju poteškoće u financijskom poslovanju, sve te pojavnosti nastale su, na što HSLS ukazuje već duže vrijeme mahom kroz političko djelovanje i odluke gradonačelnika Kutine.

 

Na sljedećoj sjednici vidljivo je kako se u kreditiranje i zaduživanje kreće kako bi se obavili uobičajeni komunalni radovi, te sanacija klizišta, a s druge strane prihodovna strana proračuna troši na plaće, putovanja, stranačku i političku propagandu i to odlukama samog gradonačelnika i uskog kruga njegovih suradnika.

HSLS ne želi dopustiti bezvlađe, točnije samovolju jednog čovjeka i njegovih suradnika, a na štetu grada i građana, a koja će se dugoročno odraziti na gospodarsko i društveno stanje u Kutini, te ćemo na sljedećoj sjednici podignuti glas razuma protiv jednoumlja i ukazati na smjer u kojemu grad vodi aktualna vlast i gradonačelnik.

Svjesni smo da će nam politički rad i dalje biti otežan, te da će gradsko vijeće funkcionirati izvan demokratskih standarda, dok god vijeće kontrolira i njime upravlja gradonačelnik Kutine, a ne predsjedavajući, no dužni smo pred građanima boriti se za glas onih koji su nam dali povjerenje, ali i svih ostalih.

HSLS je već dvije godine izložen raznim napadima vladajućih, od kojih mnogi graniče s Zakonom, a već odavno su izašli iz okvira primjerenog javnog ponašanja i političkog djelovanja. To je samo znak da radimo dobro i ukazujemo na stvarne, a ne neke izmišljene ili konstruirane probleme.

Što su napadi vladajućih i gradonačelnika iz redova SDP-a na nas žešći, to je odlučnost HSLS da se još odlučnije suprostavi lošem vladanju gradom i gradskom imovinom i novcem, a to je ono što smeta gradonačelnika i njegove suradnike.

Gradsko vijeće arena je za političke rasprave, javno djelovanje i razmjenu mišljenja, a ne privatna predstava SDP-a, HNS-a i gradonačelnika Rudića i HSLS sasvim jasno ističe da se takav javni i transparentni način rada vladajućoj većini u vijeću i gradonačelniku ne sviđa i da guši demokratski način funkcioniranja vlasti i pluralizam. Jedna od najboljih potvrda da je to, na žalost tako jest i četiri mjeseca dugo otezanje, kršenje zakona i pravila, kako bi se spriječilo održavanje tražene tematske sjednice, dok se ne provede natječaj i smjena ravnateljice Dječjeg vrtića u Kutini.