HSLS Kutina u svakom pogledu podržava istup kutinskog poduzetnika i jednog od osnivača naše stranke Ivana Brkića, koji je na otkrivanju spomenika žrtvama rata i poraća, te komunističkog režima u Janja Lipi, gdje je prozvao kutinskog gradonačelnika (SDP), za kojega je potvrdio kako je odbio financirati financirati “ustaški” spomenik.
Ovakvo neprimjereno ponašnje gradonačelnika i uvreda nevinim žrtvama, hrvatskim branitelijma i svim građanima općenito najodlučnije osuđujemo i tražimo odstupanje gradonačelnika s pozicije prvog čovjeka Kutine, te javnu ispriku.

U riječi gospodina Brkića ne sumnjamo, jer je istinitost istih potvrdilo već nekoliko osoba iz inicijativnog odbora za izgradnju spomenika, a sam gradonačelnik, osim što je odbio na takav uvredljiv i neprihvatljiv način pomoć pri sufinanciranju izgradnje spomen obilježja, već je duboko povrijedio sve žrtve komunističkog zločina, njihovu rodbinu, mještane Janja Lipe, te sve dobronamjerne građane Kutine i cijele Hrvatske.

HSLS je zabrinut ponašanjem i postupcima kutinskog gradonačelnika i njegovih suradnika, kojima se šire podjele među građanima, stvaraju tenzije, a također upozoravamo na netransparentan način medijske promocije SDP-a i gradonačelnika Kutine kroz korištenje gradskog novca, te da se javnosti da na uvid na koji je način SDP-ova koalicija platila i preko kojega računa oglašavanje u magazinu Kutina naš grad koji je tiskan u tajnosti, bez znanja građana i podijeljen u vrijeme izborne šutnje.

Događaj u Janja Lipi i izjava gospodina Brkića ukazuje kako se aktualni gradonačelnik ideološki udaljio od suvremene Hrvatske zbilje, od naroda, te drznuo ustašama nazvati 52 ubijenih ljudi, mahom civila po završetku drugog svjetskog rata od strane partizana i komunističkog režima, ali i troje stradalih branitelja tijekom domovinskog rata s tog područja. I ne samo to, gradonačelnik je iskoristio svoj položaj gradonačelnika i vlast za uskraćivanje donacije za ovaj projekt dok troši gradske novce na sve strane.

Za ovakve postupke nema opravdanja, niti gradonačelnik ima pravo ovako se ponašati, HSLS smatra kako bi se nakon ovakvih događaja gradonačelnik trebao povući sa svoje funkcije bezuvjetno.