RUKE ZA ZGRADU NA GRADSKOM TRGU

26. sjednica gradskog vijeća po mišljenju HSLS-a, nije prošla u demokratskom duhu, a što je postala praksa. Zajedno s kolegama u oporbi HDZ-om, podržali smo plan gradonačelnika za izdvajanje sredstava iz proračuna kako bi se započelo s izradom projekta za zgradu na gradskom trgu u kojoj bi se trebalo nači i 18 stanova za branitelje.
HSLS, nikada nije sporio oko pitanja branitelja, njihovih prava i obola koji su dali u stvaranju Hrvatske države. No želimo kazati sljedeće, povjerenje koje smo dali, podupirući plan, nije povjerenje gradonačelniku Kutine, već smo ruke podigli zbog branitelja. Gradonačelnik Kutine je taj koji je obećao javno, glasno i jasno, kako će se zgrada graditi, kako će novac za projekt biti prikupljen i slično.
Ukoliko zgrade ne bude, HSLS jasno ističe, odgovornost u tom slučaju za izigravanje povjerenja i stranaka u gradskome vijeću i branitelja ima samo jedan čovjek, gradonačelnik Kutine.
Našim potezom smo još jednom dokazali da nismo stranka koja vodi destruktivnu politiku i podjele, kao što to čini aktualna vlast, a za što ima niz primjera. No ponavljamo, ukoliko projekt čija realizacija se bazira na javno izrečenim gradonačelnikovim obećanjima prepunim nejasnoća, propadne, sav teret ide na ime i osobu gradonačelnika Kutine.
Mi u HSLS-u pitamo gradonačelnika, je li svjestan težine svojih postupaka, jer igrati se braniteljima, građanima Kutine i čitavim gradom, nije nešto što može proći bez posljedica. Stav, ukoliko niste za zgradu, niste za branitelje, može učiniti samo politički neodgovorna osoba, no zbog težine javno izrečenih obećanja, te institucije prvog čovjeka grada, mi smo podržali njegov prijedlog.
Na gradonačelniku sada ostaje da pokaže osim riječi i djela. Vremena ima malo i HSLS je na to ukazivao, kao i na niz spletkarenja i političku pozadinu cijelog projekta. Dakle gradonačelnik je toga svjestan. Tražio je koncenzus, dobio ga je, apsolutno ima odluku koju je tražio izglasanu i svako otezanje i politikanstvo može značiti samo jedno, da je netko lagao.
Nakon što smo ukazali na sve sumnje i postavili pitanja o svakom detalju smatramo da smo dovoljno puta jasno ukazali gradonačelniku da je ono što je tražio sve samo ne predmet političke igre. Bio je jasan samo u jednom, tko je protiv prijedloga, taj je protiv branitelja.
Mada su njegove riječi čisto politikanstvo i ucjena, zbog navodnih 18 braniteljskih stanova, HSLS mu je dao podršku, ne zbog njega, ili povjerenja u njegovo vođenje grada i način na koji prakticira politiku, jer ju smatramo lošom za građane i Kutinu.
No težina podrške i dalje aktivnosti isključivo su na gradonačelniku, HSLS vjeruje da će se vrlo brzo jasno i javno pokazati je li gradonačelnik mislio ozbiljno i stoji iza svojih obećanja, ili misli još jednom zlorabiti povjerenje građana i gradskih vijećnika i naše stranke. Naša je sasvjest mirna.