Na posljednjoj sjednici gradskog vijeća, gradonačelnik Kutine pokrenuo je pitanje i donio odluku o posjeti gradu Vukovaru. Ova zamisao predstavljena je vijećnicima kao jednodnevno studijsko putovanje gradskih vijećnika Vukovaru u pratnji vukovarskih branitelja Damira Markuša, Vladimira Balgača i ostalih. Putovanje je planirano 8. listopada odnosno na Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Odala bi se tom prigodom počast poginulim braniteljima i civilima grada Vukovara, te pomogla izgradnja vodotornja s 50 tisuća kuna, te započeo postupak bratimljena naša dva grada, kako je rekao gradonačelnik Kutine.

HSLS Kutina duboko poštujući žrtvu Vukovara, te svih branitelja, civilnih žrtava u Vukovaru i svakom drugom hrvatskom gradu, izražava sljedeći stav vezan uz prijedlog kutinskog gradonačelnika.

HSLS je prije tri mjeseca zajedno sa svojim članovima i simpatizerima organizirao put u Vukovar, te posjetio sva mjesta stradanja i sjećanja na tragediju Vukovara i odao počast svim hrvatskim žrtvama s posebnim pijetetom. Učinili smo to kao stranka koja smatra Domovinski rat ključnim povijesnim događajem iz kojega je izrasla moderna Hrvatska država, te kao stranka koja u svojim redovima ima na stotine branitelja.

Smatramo kako SDP-ov gradski čelnik i ovom prigodom, pod krinkom tobožnjeg patrotizma koristi instituciju gradskoga vijeća i gradske vijećnike kako bi provodio osobnu političku promociju i kampanju te na taj način sebe prikazao u svjetlu drugačijem od onoga u kojemu smo ga mogli vidjeti protekle tri i pol godine vladanja Kutinom.

HSLS prije svega skreće pozoronost na niz dubokih ideoloških i političkih podjela, kao i svjetonazorskih, koje je prouzrokovao upravo gradonačelnik Kutine, kao čelnik kutinskog SDP-a i gradonačelnik, a zbog kojih se nije ispričao.

Gradonačelnik Kutine ni danas nije iskazao, niti žaljenje, niti priznao osobnu odgovornost za incident u Janja Lipi, gdje je prema riječima desetaka mještana tog naselja, odbio sufinancirati spomenik vojnim i civilnim žrtvama rata, poraća i žrtvama komunističkog režima, rekavši prema rječima svjedoka kako „on neće financirati ustaški spomenik “.

Sjetimo se, na spomeniku su uklesana i imena troje poginulih branitelja iz Domovinskog rata.

HSLS ne želi sudjelovati u propagandnom putovanju gradonačelnika Kutine (SDP) i njegovoj promociji za koju zlorabi sada već i gradske vijećnike oporbe, a isto plaća novcem poreznih obveznika, jer smo Vukovar posjetili, odali počast svim žrtvama i učiniti ćemo to ponovo, no ne u predizborne i promotivne svrhe poput SDP-ova gradonačelnika Kutine, već iz osjećaja ponosa i susjećanja s Vukovarom i svim njegovim žrtvama koje je dao za slobodnu Hrvatsku.

Pomoć za restauraciju vodotornja HSLS odobrava i pozdravlja.

U Kutini je poznato kako je dolaskom SDP-HNS koalicije na vlast zamjetan porast ideoloških podjela, veličanja komunističkog režima, bivše Jugoslavije, raznih napisa i anonimnih javnih uvreda, prema pojedinim građanima, ali i oporbenim strankama, posebice HSLS-u, a iza čega razvidno je, stoje simpatizeri i članovi kutinskog SDP-a, a s tim pojavama upoznat je i gradonačelnik Kutine, koji takva djela nije osudio, već i podupire.

S takvim ljudima, čiji svjetonazor nam nije prihvatljiv, kao ni političko ponašanje, ne možemo sudjelovati u posjeti gradu heroju i simbolu Domovinskog rata Vukovaru, jer smatramo da prema svemu viđenom tijekom tri i pol godine mandata namjere nisu iskrene, već se radi o smišljenoj političkoj promidžbi jednog čovjeka, gradonačelnika Kutine.

Vukovar treba ostati sveto mjesto nove Hrvatske povijesti, a ne sredstvo samopromocije lokalne vlasti iz čijih redova dolaze osobe koje vrijeđaju osjećaje rodbine žrtava (Janja Lipa), te izjave i javni istupi koji zagovaraju i veličaju totalitarni komunistički režim, rade na reviziji povijesti, a članovi vladajućih, te vijećnici iz redova SDP-a i HNS-a, „lajkaju“, dakle podržavaju teške objede i uvrede na društvenim mrežama, tekstove koji veličaju Josipa Broza Tita, komunizam, te bivšu Jugoslavensku državnu tvorevinu.

Zbog pijeteta prema žrtvama domovinskog rata i prema žrtvi Vukovara, članovi HSLS-a Kutina, gradski vijećnici, neće sudjelovati u političkoj predstavi gradonačelnika Kutine i njegovih vijećnika i suradnika, već će kao što smo objasnili ranije, opet posjetiti Vukovar kao što smo to učinili i prije tri mjeseca, a dobrodošli su ne samo naši članovi, već i simpatizeri, domoljubi i svi građani dobre volje.