Dragi naši prijatelji, simpatizeri i članice, te članovi HSLS-a Kutina, bliži nam se 29. godina od osnutka HSLS-a u Kutini. 17. ožujka 1990. godine u Kutini je održana osnivačka skupština HSLS-a kojom se ucrtao put političkom razvoju Kutine u osvit neovisnosti.

Na osnivačkoj skupštini u tim vremenima stvaranja neovisne Hrvatske države, istaknuti budući članovi HSLS-a, promišljali su modernu, samostalnu zemlju u kojoj će se provoditi načela visoko demokratskih europskih društava.

HSLS je od prvog dana i nastanka bila politička strnaka, a ne pokret, koji je promišljao daleko u budućnost. Tada u Kutinu, prije 29 godina stižu Dražen Budiša i Zvonko Lerotić, dokazani domoljubi i protivnici Jugoslovenske ideje. HSLS je okupio mnoge sudionike “hrvatskog proljeća” intelektualce, poduzetnike, građane koji su disali za slobodnu Hrvatsku, ali bili i svjesni kako je neovisnoj državi potrebna osim nacionalne i gospodarska obnova i odgovornost za stvaranje društva koje bi bilo po mjeri svih građana.

Nakon osnutka HSLS-a u Kutini, članove naše stranke, kako to stoji u tekstu Hrvoja Zorića, projugoslovenske snage smatrale su nas “umivenim ustašama”, a neki “komunistima u celofanu”, no upravo su osnivači HSLS-a, bili dokazani domoljubi koji nikada nisu bili članovi komunističke partije, a često i progonjeni zbog svojih domoljubnih i  progresivnih stavova.

Počeo je i Domovinski rat, u koji su se članovi HSLS-a, kao i stranka u cjelini, njeni simpatizeri uključili na svim razinama, od onih koji su u obrani domovine sudjelovali na ratištu s puškom u ruci, do onih koji su osiguravali logistiku, promicali pisanom rječju demokraciju i istinu o borbi za slobodu i neovisnost.

HSLS u Kutini nepovratno je ostavio trag u svim segmentima razvoja grada tijekom i nakon Domovinskog rata sve do danas.

Kutinski su liberali aktivno sudjelovali u poticanju stvaranja neovisne medijske scene u gradu, razvijali gospodarstvo, bavili se promicanjem kulture, pisane riječi, sudjelovali su u svim aktivnostima u društvu, nerijetko žrtvujući vlastito slobodno vrijeme, novac, odričući se kako bi Kutina bila grad u kojemu se promišlja budućnost, a ne samo sadašnji trenutak.

Vrlo brzo već po okončanju rata, HSLS je postao nezaobilazni politički čimbenik u gradu. Svojim doprinosom, snagom svojih ljudi i ideja, HSLS je prepoznat kao stranka koja ne robuje uskim interesima i demagogiji, već politička snaga koja ima ideju, viziju i konkretne programe.

 

Imali smo tri gradonačelnika u četiri mandata iz naših redova, a i danas sudjelujemo kao partner u izvršnoj vlasti Grada Kutine.

Imali smo Saborske zastupnike, gospodarstvenike, umjetnike, javne djelatnike, svoje glasilo Obzor, mladež koja je prepoznala HSLS, kao političku stranku koja joj omogućava razvoj i djelovanje u javnom prostoru.

Bili su to slavni dani koji danas čine sastavnicu novije povijesti našeg grada, koju nitko ne može izbrisati.

Pred nama su nakon gotovo 3 desetljeća aktivnog djelovanja u Kutini novi izazovi i ciljevi. Ususret našem 29. rođendanu, već sada očekujemo 30 godina HSLS-a Kutina kada ćemo, vjerujemo moći bez zadrške i ponosno predočiti građanima naš doprinos ukupnom razvoju grada i želju za rad za opće dobro i u budućim  vremenima koja nose promjene, teške odluke i zahtjevaju marljiv rad svih naših članova.