Dragi naši članovi, simpatizeri i svi građani Kutine, ove godine HSLS u našem gradu obilježava svoj 28. rođendan. Već odavno smo “punoljetni”, a politički zapravo kada sagledamo sve ovo proteklo vrijeme pravi veterani. HSLS je naime u Kutini službeno osnovan daleke 1990. godine, 17. ožujka u turbulentnim vremenima, uoči ratnog vihora osamostaljenja Hrvatske.

U maloj dvorani Doma sportova u Kutini ovom povijesnom događaju, ne samo za našu stranku već i Kutinu nazočili su Dražen Budiša i Zvonko Lerotić, osvjedočeni domoljubi i antikomunisti.

Skromno, ali s puno vjere, želje i ljubavi prema Hrvatskoj i našem gradu, u vremenima začetka slobodne Hrvatske, pod prijetnjama s kakvima se oni bez hrabrosti ne bi imali snage suočiti, osnovan je HSLS u Kutini. Ideja je bila rad za bolju budućnost svih naših sugrađana, za bolju Kutinu i Hrvatsku općenito. Naša je zamisao bila demokratska, slobodna zemlja u kojoj se cijene rad, poštenje i znanje.

Od toga dana, 17. ožujka 1990-te do danas proteklo je punih 28 godina, prošli smo krvavi i nametnuti rat za oslobođenje zemlje, mnogi HSLS-ovci su kao branitelji bili na prvoj liniji, nikada ne ističući svoje stranačko opredjeljenje, već svoje domoljublje. Tako je bilo i kasnije.

Bez HSLS-a se uskoro nije moglo zamisliti političku scenu Kutine, jer smo kao stranka uvijek među sobom imali nesebične i sposobne ljude, poduzetnike koji su imali san i viziju Kutine budućnosti, profesore, liječnike, stručnjake, koji su znali kako unaprijediti gospodarstvo, kulturne djelatnice i djelatnike, publiciste, pjesnike i novinare, ljude koji su pisanjem čuvali tradiciju našeg naroda, širili riječi potpore našim braniteljima i moral našim sugrađanima u teškim vremenima.

HSLS je prva i jedina politička stranka u Kutini koja je imala i svoj list, omiljen ne samo među članovima, već rado čitan i među građanima naziva “Kutinski Obzor”.

Da ne bismo dužili, HSLS je nakon svih ovih godina, teških i bremenitih, ali i onih punih ponosa i uspjeha i dalje u Kutini politička snaga koja traje. Danas opet dijelimo upravljanje gradom, nakon 4 teške i nazadne godine, kada smo bili tek konstruktivna oporba, te se trudimo i unutar vlasti biti ono što smo uvijek bili, motor pokretač, ali i korektiv, politička snaga kojoj su ljudi ispred politike, grad ispred stranke i transparentan rad i poštena politika ispred parcijalnih osobnih interesa.

Možda u neku ruku sve ovo nekome vuče na idealizam, no baš je to vjerujemo razlog našoj političkoj dugovječnosti u Kutini i činjenici da smo i danas ovdje, nezaobilazan čimbenik kutinskog javnog, društvenog i političkog života kroz djelovanje naših članova, vodstva, naše stranačke mladeži, ali i onih koji su stranku utemeljili te davne 1990-te, a koji su joj vjerni do današnjeg dana.

Pozivamo Vas da svojim radom i novim entuzijazmom krenemo ususret 28-oj obljetnici osnutka HSLS-a u Kutini, ali i prema građenju bolje budućnosti Kutine, o kojoj ćemo, nadamo se svi skupa moći govoriti već na 30-tom rođendanu HSLS-a.