Vijećnica HSLS-a u Gradskom vijeću Grada Kutine,  Ana Balaško, na posljednjoj sjednici, predložila je stvaranje uvjeta za plasman lokalnih poljoprivrednih proizvoda u kutinske osnovne škole i dječji vrtić. Ovaj prijedlog došao je temeljem pozitivnih trendova i iskustva u Gradu Bjelovaru, a koji nam je tijekom posjete kutinskom HSLS-u prenio gradonačelnik toga grada Dario Hrebak.

HSLS Kutina stava je kako treba koristiti pozitivna iskustva drugih, a koja su donijela rezultate implementirna na terenu. U okviru svog projekta Grad Bjelovar uspio je ujedniti poljoprivredne proizvođače u Zajednicu ponuditelja s kojom nastupaju na tržištu. S početkom školske godine 2017./2018. domaća i svježa hrana iz bjelovarskoga kraja- jaja, voće, povrće, med, meso i kruh bez aditiva, tako se našla u svih pet bjelovarskih škola i gradskom vrtiću Bjelovar, a priču su kasnije preuzeli i drugi privatni vrtići i neki restorani.

Ideja je da se u suradnji s našim poljoprivrednim proizvođačima proizvodi domaćih OPG-ova plasiraju na isti način u naše škole i vrtiće, mišljenja je kutinski HSLS. Ovu ideju vijećnica Balaško je iznijela na gradskom vijeću, a s pojedinostima smo upoznali i naše koalicijske partnere, te gradonačelnika Kutine.

U Kutini imamo dovoljno prostora za realizaciju sličnog projekta kakav smo imali prilike vidjeti u Bjelovaru, a na korist i proizvođača hrane i krajnjih konzumenata. Ovakav vid plasmana domaćih zdravih proizvoda ujedno može donijeti i određene uštede, no i povećati kvalitetu ishrane naše djece.

HSLS Kutina kroz razmjenu ideja i iskustava drugih sredina i gradova, želi na našem prostoru implementirati korisne za građane oblike poslovanja i projekte koji bi imali višestruko pozitivne efekte, a plasman domaćih proizvoda unutar sustava osnovnih škola i vrtića svakako je na tom tragu, te ćemo se zalagati za realizaciju našeg prijedloga.