Gradski vijećnik iz redova HSLS-a Miroslav Šnjarić na posljednjoj, 15. sjednici G.V. Grada Kutine postavio je nekoliko pitanja i aktualizirao problem koji postoji već godinama u Kutini. Prvo pitanje vezano je uz uličnu rasvjetu u Gradu Kutini i svim mjesnim odborima. Za postizanje bolje energetske učinkovitosti, smanjenje troškova rasvjete i poboljšanja kvalitete rasvjete potrebno je dosadašnju uličnu rasvjetu zamijeniti LED rasvjetom. Posebice se osvrnuo na lošu uličnu rasvjetu u dvije najprometnije ulice u središtu Kutine, Kolodvorske i ulice Trg kralja Tomislava. Rasvjeta je u tom, strogom centru našeg grada neprimjerena, sjenovita i otežava prometovanje, no što je posebno opasno, smanjuje vidljivost i ugrožava sigurnost sudionika prometa, osobito djece, ostalih pješaka i biciklista.

Vijećnik Šnjarić je predložio da se ponajprije u te dvije ulice uvede LED rasvjeta jače snage, a ukazujući pritom kako je ta tehnologija i energetski učinkovita, te ostvaruje znatnu uštedu, pa bi bilo korisno ugraditi je u sva rasvjetna tijela na području Grada Kutine. Pisani odgovor tražio se i povodom teme tzv. “astroloških satova” koji su nabavljeni tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Andrije Rudića i SDP-ove koalicije.

Naime navodno je nabavljeno više desetaka takvih uređaja za regulaciju rada ulične rasvjete po mjesnim odborima. Tada je kao što znamo uvedeno i isključivanje rasvjete u pojedinim prigradskim naseljima tijekom noći, što je izazvalo veliki revolt javnosti i građana.

Pitanje našeg vijećnika je bilo usmjereno da se odgovori, gdje se nalaze ti uređaji, koliko ih je točno nabavljeno, te koja je ukupna cijena te nabavke.

Pitanje je tim svrhovitije, ako znamo da je potez s gašenjem rasvjete bio kratkoga daha, izazvao negodovanje javnosti i sve skupa trajao nepuna dva mjeseca. Koliko je proračunskog novca izdvojeno, koliko uređaja nabavljeno i gdje se nalaze, građanima Kutine ni nama nije poznato i stoga želimo odgovor koji bi “rasvijetlio” ovaj slučaj.