ZAMJENICI KUTINSKOG GRADONAČELNIKA I NJIHOV POLITIČKI PUT
O nepotrebnim troškovima koji se stvaraju od strane kutinske izvršne vlasti, HSLS je ukazivao ne samo kroz upozorenja o nepotizmu i prekomjernom zapošljavanju u javnom sektoru i ustanovama, već kroz gradsku administraciju. Kutina naime po prvi puta u novijoj povijesti, a nakon dolaska na čelo grada gradonačelnika Andrije Rudića (SDP), ima profesionalnog zamjenika gradonačelnika, Damira Petravića.
Trošak profesionalnog zamjenika iznsi cca 250 tisuća kuna bruto na godišnjoj razini, dakle radi se o više od milijun kuna do kraja mandata samo za plaću tom dužnosniku, bez dodatnih troškova. HSLS je zatražio da zamjenik gradonačelnika podnese izvješće o svom radu, na što je on i pristao, no tada kreće zanimljiva priča, na sjednici gradskog vijeća gradonačelnik Rudić striktno i javno zabranjuje svom zamjeniku da napravi izvješće o radu te ga podnese oporbi i građanima.
Zašto je gradonačelnik zabranio svom zamjeniku za čije se radno mjesto izdvaja novac poreznih obveznika da napravi izvješće o svom radu i da ga na javni uvid? Prosudite sami i donesite zaključak. U međuvremenu, tijekom samih predizbornih aktivnosti vezanih uz prošle parlamentarne izbore, Damir Petravić po treći puta u svojoj političkoj karijeri mijenja stranku, ovog puta izlazi iz HNS-a kroz čiju je kvotu došao ne samo među izvršnu vlast, već je dobio i posao profesionalnog zamjenika graonačelnika i odlazi u tabor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovoj stranci. Time je Petravić do apsurda doveo političke zavrzlame u Kutini, te nedosljednost u ponašanju lokalnih političira, tim više, kada se upravo Bandićeva stranka na kraju izbora priključila kvoti Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om, HSLS-om, HSS-om i ostalim strankama za sastavljanje nove vlade s MOST-om.
Petravić se praktički našao kao zamjenik kutinskog gradonačelnika iz opcije koja je politički protivnik aktualnoj gradskoj vlasti u kojoj aktivnu ulogu ima i Petravić.
Što ga sada priječi da napiše zatraženo izvješće o radu? I to nije sve, i Petravić i drugi zamjenik gradonačelnika Kutine, Josip Marić, već mjesecima koriste svoj položaj i protokolarne aktivnosti, da agitiraju među udrugama i građanima za svoje kandidature za gradonačelnike na sljedećim lokalnim izborima.
Došli smo do nevjerojatnog političkog cirkusa, Andrija Rudić (SDP), gradonačelnik Kutine tako ispada ima jednog zamjenika koji je tijekom mandata, kako se sada pokazalo prešao u političku opciju suprostavljenu SDP-u, a zajedno sa svojim kolegom nezavisnim, drugim zamjenikom, po terenu pripremaju se za vlastitu kampanju i kandidaturu za gradonačelnike, dakle oponente svom šefu.
Treba li možda ovome nešto dodati? U HSLS-u smo mišljenja da ovakvu političku i moralnu nedosljednost zaista Kutina nije vidjela nikada ranije.