DO KADA ĆE ZASTAVA REPUBLIKE HRVATSKE NA GRADSKOM TRGU U KUTINI BITI POSTAVLJENA KRIVO?

Ponovno je na gradskom trgu u Kutini krivo postavljena zastava Republike Hrvatske, odnosno zastava je postavljena suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni.
Naime, u Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske (Narodne novine 55/90, 26/93 i 29/94) u članku 13. između ostalog stoji da ako se zastava Republike Hrvatske ističe preko ulice ili trga u okomitom položaju, tada se crvena boja zastave nalazi na istočnoj strani kružnog trga. Navedeno nije poštivano na gradskom trgu u Kutini, već je zastava postavljena tako da je prva boja s lijeve strane plava, a ne crvena kako je propisano navedenim Zakonom,a na koji je način zastava okrenuta pogrešno za 180 stupnjeva.
Postavljanjem zastave na opisani način grubo je prekršen i članak 3. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske koji glasi: Grb, zastava i himna Republike Hrvatske rabe se u skladu s odredbama ovoga zakona, na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Postavljanjem zastave na krivi način povrijeđeni su stoga i ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.
HSLS Kutina zanima kako je uopće došlo do opisane pogreške i zašto je ponovno zastava postavljena krivo?
U HSLS-u se ne bi čudili ni tome da je zastava tako postavljena iz neznanja, budući su gradonačelnik i gradska vlast već ranije pokazali da im nisu poznate odredbe pojedinih zakona, dok se za silna putovanja uvijek nađe i vremena i novaca, a koje vrijeme bi bilo korisnije utrošiti na upoznavanje odredbi Zakona i propisa.
ZA NAVEDENI PROPUST TRAŽIMO UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI, TE PRIMJERENO SANKCIONIRANJE TAKVOG POSTUPANJA.

andrija-rudic