Odgovor na vijećničko pitanje HSLS-a, točnije vijećnika Davora Kljakića o rastu plaća u gradskoj upravi, odnosno povećanju izdataka za plaće što ukazuje i na nova zapošljavanja i neracionalno trošenje gradskog novca, vezano i uz financiranje trgovačkog društva, agencije MRAV, gradonačelnik Kutine dao je nešto što se može jedino nazvati nastavkom skrivanja podataka i uskraćivanje informacija o javnim financijama gradskim vijećnicima i javnosti, a nipošto odgovor.
Kada se postavi pitanje o javnim financijama i proračunu grada Kutine te troškovima tada se gradonačelnik Kutine ne susteže, ni od uskraćivanja informacija, otezanja, kršenja niza pravilnika, pa potencijalno i kršenja Zakona.
Na dva sasvim jasno postavljena pitanja gradonačelnik Kutine „odgovara“ na slijedeći način:

„u troškove za zaposlene ulaze svi troškovi sukladno Zakonu i pravima službenika i namještenika propisanih Kolektivnim ugovorom. Također napominjem da su u proračunu naznačeni svi troškovi za zaposlene iz različitih izvora financiranja kao što su HZZ I EU fondovi, što je rezultat povećanih projektnih aktivnosti.
Razvojna agnecija MRAV financirana je sukladno ovjerenim zahtjevima te proračunu i rebalansima proračuna donesenim na gradskom vijeću“, stoji u „odgovoru“ gradonačelnika Kutine.
Posve je jasno kako se aktualni gradonačelnik svim silama opire iz njemu poznatih razloga, a koji izazivaju sve više sumnji u transparentan rad gradske uprave, odluke i načine korištenja javnog novca, jasno podastrijeti javnosti i vijećnicima prave informacije o načinu trošenja gradskog novca i povećanju poračunskog rashoda vezano uz plaće zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama.
Još 23. lipnja ove godine pisali smo o tome kako gradonačelnik i njegova gradska uprava „štede“ te smo to potkrijepili argumentima i brojkama, prisjetimo se:
Rashodi su inače, bruto plaće, te ostali rashodi za zasposlene, kao i doprinosi. Ukoliko pažljivo pogledate službenu gradsku dokumentaciju i samo navedene stavke, vrlo brzo ćete doći do egzaktnih podataka o tome kako su tobožnje „uštede“ samo politička demagogija i obmanjivanje javnosti.
Tako koncem 2013. godine stavka vezana uz plaće iznosi:
21.580.014,00 kn
Godinu dana kasnije, 2014. ista stavka je uvećana i iznosi:
22.258.223,00 kn
2015. godine trend rasta rashoda po istoj stavci nastavlja rasti pa tada iznosi:
23.398.987,00kn
To su egzaktni podaci iz dijela izvršenja proračuna.
Plan gradske vlasti pod vodstvom sadašnjeg gradonačelnika Kutine, za tekuću, 2016. godinu iznosi po istoj stavci:
23.950.000,00kn.
Porast troškova, izadataka i rashoda samo na plaće iznosi cca 2,3 milijuna kuna. Dakle posve je jasno kako gradonačelnik Kutine i njegova administracija doslovce troše sve više novca, a dokaz je prva stvar koje smo se dotakli, rashodi vezani za plaće.

Nevjerojatano je i dobijanje jasnog odgovora na nedvosmisleno pitanje vijećnika HSLS-a, a vezano je uz agenciju MRAV, ova agencija se, kaže gradonačelnik u svom šturom pismu financira kroz „ovjerene zahtjeve“ te rebalanse u proračunu?

Gradonačelnik Kutine nigdje i nikome nije pokazao niti objasnio zašto je zabranio bivšoj ravnateljici vrtića korištenje na vijeću odobrenih i rebalansiranih sredstava u stavci od cca 350 tisuća kuna? Gdje je taj novac, koji je gradonačelnik želio prvotno namjeniti upravo agenciji MRAV i TZG Kutina? Možda je taj novac pitamo hipotetski završio nekim kanalima u agenciji MRAV? Ili negdje drugdje? Zašto se sustavno odgovori i tijek trošenja gradskog novca krije od javnosti, podaci su prikriveni i vješto skriveni, te nisu dostupni javnosti na način propisan Zakonom, a to je već jednom i utvrđeno.

HSLS želi znati i to prezenetirati građanima Kutine, onima koji uplaćuju svoj novac u gradski proračun, zašto u kontinuitetu rastu troškovi plaća u gradu, kako se točno i s koliko javnog novca financira RA Mrav, a gradonačelnik te podatke doslovno ne želi dati, odnosno šifrira ih kroz nekoliko demagoških rečenica te otežava pristup informacijama.

HSLS će poduzeti sve da se na svjetlo dana sukladno Zakonima do zadnje točke objavi način financijskog poslovanja gradske uprave i tijekove proračunskog novca, korisnike i razloge korištenja tog novca, kao i tko stoji iza pojedinih odluka o financiranju. Ovakvim „odgovorima“ kakve plasira osobno gradonačelnik Kutine, skloni smo kazati kako raste sumnja u transparentan rad prvog čovjeka Kutine i gradske uprave, odnosno ukoliko je sve sukladno Zakonima i u najboljem redu, te transparentno, čemu onda takav otpor od pružanja cjelovitih informacija oporbenim vijećnicima i građanima?